Videnskab

Dit brugte mundbind er fyldt med bakterier og kropsvæsker

Brugte mundbind gemmer på mange bakterier fra vores mund eller fra nøglerne i lommen.

Foto: Shutterstock

Sesilie Christophersen


6 maj, 2021



Mundbind er ikke kun med til at beskytte os mod at blive smittet med corona. De kan også være en bombe af bakterier, hvis de ikke bliver brugt korrekt.

Har du også taget et mundbind af, puttet det i lommen, for så at tage det op og bruge det igen? Det har rigtigt mange danskere.

Men det er ikke en god idé. Det er nemlig fyldt med bakterier og andre klamme ting som kropsvæsker og sekreter, fortæller Anne Marie Andersen fra Statens Serum Institut. Hun er sygeplejerske med fokus på hygiejne. Det skriver DR.

En hygiejnesygeplejerske er ekspert i, hvordan man undgår at smitte patienter med gamle bakterier, når man genbruger medicinsk udstyr på hospitalet eller hos kommunerne.

Hun er også ekspert i, hvordan man bruger et mundbind korrekt. Og du bør altså smide mundbindet ud, efter at du har brugt det bare en enkelt gang. Et stofmundbind skal vaskes hver gang, man har brugt det, fortæller hun.

Det lyder da helt vildt besværligt, tænker du nok. Men der er faktisk en rigtig god grund til det.

Hvad sker der i et genbrugt mundbind?

Brugte mundbind samler på skidt og møg. Helt bogstaveligt talt.

På indersiden lander de bakterier, du selv ånder ud. Det kan være bakterier som streptokokker eller stafylokokker. Det er bakterier, som lever på vores hud og i vores slimhinder. Mange af bakterierne gør ikke noget, men nogle af dem kan gøre os syge og give os madforgiftning, halsbetændelse, lungebetændelse eller blodforgiftning. Ikke lækkert, vel?

Ydersiden af mundbindet kan samle på bakterier fra vores omgivelser. For eksempel, hvis du rører ved køledisken i supermarkedet og retter på mundbindet uden at spritte af først. Så vil de bakterier, som sidder på køledisken, ende på dit mundbind.

Hvis du stopper mundbindet i lommen, hvor du også har nøgler og andet liggende, så vil bakterier fra nøglerne ende på mundbindet. Nøgler er som regel fyldt med bakterier, fordi vi rører ved dem, efter vi har rørt ved dørhåndtag, trykket på stop i bussen, handlet ind i supermarkedet og så videre.

Ikke nok med det, så er lommerne også et paradis for bakterier, fordi der er varmt og fugtigt. Derfor kan der opstå en masse bakterier i lommen, som vokser hastigt, fortæller Anne Marie Andersen.

Hun sammenligner derfor et brugt mundbind med en snotklud.

“De er da klamme sådan nogle brugte mundbind. Du kan sammenligne det lidt med at tage et brugt lommetørklæde op og tørre det rundt i ansigtet. Det gør du jo heller ikke, fordi det er fyldt med bakterier og sekreter,” siger hun.

Hvad skal man så gøre?

De fleste af os har nok vænnet os til at bruge mundbind hver dag. Men mange af os har måske brug for at få gentaget, hvordan man bruger mundbind korrekt efter sådan en omgang med alle de bakterier. Og her kan Sundhedsstyrelsen hjælpe os. De har nemlig nogle gode råd til, hvordan man bruger et mundbind korrekt:

  1. Start med rene hænder. 
  2. Sørg for at vende mundbindet rigtigt.
  3. Dæk næse og mund med mundbindet og fastgør det bag ørerne. 
  4. Sørg for, at mundbindet sidder helt tæt til ansigtet. 
  5. Rør ikke mundbindet under brug, og skift det altid, hvis det er vådt eller beskidt. 
  6. Når mundbindet skal af, skal du tage fat i elastikkerne og ikke røre selve mundbindet. 
  7. Husk at smide det ud efter brug og sørg for at få vasket eller sprittet hænder bagefter.

Her kan du se en video med Søren Brostrøm, som viser hvordan man tager mundbind af og på korrekt:

Læs også: Husk at smide dit mundbind ud – ellers kan det ende i naturen