Kultur

Disney fyrer skuespiller fra Star Wars-serie efter ”afskyeligt” opslag på Instagram

Foto: Shutterstock

Julius Tromholt-Richter


16 februar, 2021Skuespilleren Gina Carano skal ikke længere spille med i serien The Mandalorian. Hun er nemlig blevet fyret efter et opslag på Instagram, som Disney kalder både afskyeligt og uacceptabelt.

Nogle gange lægger man noget op på Instagram, som man måske ikke skulle have gjort alligevel.

Sådan tænker skuespilleren Gina Carano måske. Hun er nemlig blevet fyret af både sin agent og sit arbejde, efter hun lagde et opslag på Instagram. Det skriver DR.

Hun havde en rolle i Disnyes populære serie The Mandalorian. Serien foregår i Star Wars-universet og er blevet en stor succes på Disneys streamingtjeneste Disney+.

Men i fremtiden fortsætter serien altså uden figuren Cara Dune, som Gina Carano spillede.

Hvad har hun skrevet?

Hun har skrevet, at den politiske situation i USA minder om tiden i Tyskland under 2. Verdenskrig, hvor Adolf Hitler og nazisterne havde magten.

I USA er der to store politiske partier, Demokraterne og Republikanerne. Donald Trump er republikaner. Den nye præsident, Joe Biden, er demokrat.

I sit opslag sammenligner hun dét at være republikaner med at være jøde under 2. Verdenskrig. Her blev jøderne forfulgt og dræbt af nazisterne. Mellem fem-seks millioner jøder blev dræbt under 2. Verdenskrig.

Hun har nu slettet sit opslag.

Hun har også tidligere sagt og skrevet flere ting, som mange er blevet vrede over.

Hun har blandt andet linket til flere hjemmesider, som mener, at der blev snydt med stemmerne til det amerikanske præsidentvalg. Og at Donald Trump faktisk burde have vundet. Det har Donald Trump også selv sagt flere gange. Der findes dog ikke nogen beviser på, at der blev snydt til valget.

Hun har også gjort nar ad folk, som præsenterer sig selv, ved at sige, hvilket pronomen, de foretrækker, man bruger om dem. Altså, om man vil tiltales han, hun, den, det og så videre. Det er særligt udbredt i LGBTQ+-miljøet.

Og så har hun udtalt sig kritisk om at bruge mundbind. Det skriver Berlingske.

Efter hendes opslag på Instagram krævede flere fans, at hun skulle fyres fra serien. Det skrev flere brugere på Instagram og Twitter under hashtagget #FireGinaCorona. I flere opslag blev Disney og Lucasfilm tagget. Disney ejer Lucasfilm, som laver både Star Wars-film og -serier.

Og nu er hun altså blevet fyret. Hun er også blevet fyret af sin agent, firmaet UTA.

Hvad siger Disney?

En talsmand fra Disney siger, at Disney ikke længere har nogen planer med Gina Carano i fremtiden. Og så kalder man hendes opslag for afskyeligt.

”Hendes indlæg nedværdiger mennesker på baggrund af deres kulturelle og religiøse identitet og er afskyelige og uacceptable,” siger Disney.

Det var ellers planen, at Gina Carano også skulle have en større rolle i en anden Star Wars-serie.

På internettet overvejer fans nu, hvordan Disney vil skrive hendes figur ud af serien.

Her er et bud fra Twitter:

”Cara Dune styrtede i sit rumskib og døde. Lol.”

”I det næste afsnit af The Mandalorian: På en eller anden måde døde Cara Dune.”

Har hun ikke nogen støtter?

Jo. Flere fans mener også, at det er uretfærdigt, at hun er blevet fyret. Det skriver brugere på Twitter under hashtagget #WeLoveGinaCarano.

Disney har også selv tidligere haft problemer med sine fans. Blandt andet ville mange ikke se Disneys live-action udgave af filmen Mulan – altså den udgave med rigtige mennesker.

En del af filmen blev nemlig optaget i den kinesiske provins Xinjiang. Her bor der cirka 24 millioner mennesker. En stor del af dem er muslimer.

Man mener, at Kina har sendt cirka en million af muslimerne i lejre for at få dem til at lade være med at være muslimer. Hvor mange af dem, der stadig er i live, ved man ikke. Det skriver NGO‘en Amnesty International.

Flere rapporter viser, at de bliver hjernevasket og tortureret. De må først komme ud af lejrene, når de ikke er muslimer mere.

I rulleteksterne til Mulan står der blandt andet tak til flere områder i Xinjiang, som er styret af Kinas Kommunistiske parti. Det er det parti, som har magten i Kina. Der står blandt andet tak til den afdeling, som står bag lejrene i området. Mange mener ikke, at Disney bør arbejde sammen med Xinjiang. Læs mere om den historie her.

LÆS OGSÅ: Tidligere Disney-stjerne fik delt sine nøgen-billeder på nettet: “Det var traumatiserende
© Copyright - seismo 2019