Kultur

Digital selvskade spreder sig til flere sociale medier

TikTok er en af de mest brugte medier til digital selvskade.

Foto: Olivier Douliery/AFP/Ritzau Scanpix.

Nanna Hein


13 september, 2021



Først var det på Instagram. Men nu har billeder og videoer af selvskade spredt sig til flere andre sociale medier. Det er et stort problem, da det kan inspirere andre unge til at gøre det.

Digital selvskade

  • Der findes flere former for digital selvskade. En af dem er digital dokumentation af selvskade.
  • Digital dokumentation af selvskade er, når man viser, at man gør skade på sig selv på de sociale medier. Det kan for eksempel være at lægge billeder eller videoer op, hvor man skader sig selv. Det kan man gøre i mere eller mindre synlig grad.

Kilde: digitaldannelse.org

De fleste mennesker bruger sociale medier til at dele ting fra deres liv. Det er ikke unormalt at se en mad med avocado, billeder fra en lækker ferie eller den nyeste TikTok-trend. Men mellem feriebillederne og de sjove TikToks finder man også en masse indhold, som kan betegnes som digital selvskade.

Sidste år kom det frem, at omkring 1.000 danske piger var med i et hemmeligt fællesskab på Instagram. Her delte de billeder af og tanker om selvskade og selvmord. Efter nogen forsinkelse blev netværket lukket ned af Instagram. Men nu har indholdet spredt sig til flere platforme. 

Nu er det ikke kun på Instagram, at man kan finde indhold og billeder af selvskade. Nu bliver sociale medier som Reddit og TikTok også brugt til det, ifølge Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden. Det skriver DR

Hvorfor er det et problem?

På TikTok skal du ikke swipe mange gange, før du pludselig støder på en video med selvskadende indhold. De korte videoer på det sociale medie kan indeholde alt fra optagelser af blødende sår efter selvskade til selvmordsforsøg. 

Der er flere problemer ved de mange videoer og opslag med selvskade og selvmord. Et af problemerne er, at videoerne kan være triggende for dem, som ser dem. Det betyder, at det kan trigge sårbare unge til at gøre skade på sig selv, efter at have set videoerne.

Et andet problem er forskellige challenges om selvskade. Her får man point for hvor meget skade, man gør på sig selv. Det kan også trigge unge til at gøre skade på sig selv i jagten på point.

Et tredje problem er, at det er meget lettere at støde tilfældigt på det selvskadende indhold på TikTok, end på Instagram. På Instagram er indholdet ofte gemt på private profiler. Her skal du altså godkendes af profilen, før du må følge med. Men på TikTok er intet indhold gemt på private profiler. Det betyder, at alle og enhver pludselig kan støde på indholdet – også selvom de ikke har opsøgt det. 

Det kan være en meget ubehagelig oplevelse lige pludselig at se sådan noget. Det forklarer Lotte Rubæk til DR. Hun er psykolog og leder af Team for Selvskade i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden. 

Selvskade og selvmord kommer ind og bliver en del af en virkelighed hos børn og unge, som slet ikke har det her inde på lystavlen. Det kan virke enormt skræmmende og nærmest traumatiserende at se et selvmordsforsøg for åben skærm, hvis man er 11 år gammel,” siger hun.

Selvom aldersgrænsen på TikTok er 13 år, er der alligevel mange yngre, som bruger det. Faktisk bruger mere end hvert femte danske barn mellem 9 og 14 år TikTok.  

Hvad kan man gøre? 

Det er de sociale medier, som ansvaret for, hvad der ligger på deres platforme. Det var også Instagram som, efter lidt tid, gik ind og slettede det selvskadende indhold sidste år. Det er altså TikTok, som skal slette indholdet. 

Faktisk sletter TikTok allerede en stor mængde indhold fra deres platform. Bare i løbet af det sidste halve år i 2020 slettede TikTok mere end fem millioner videoer, der kunne forbindes med selvskade, selvmord eller farlige handlinger. 

Hvis du selv går med tanker om selvmord, eller kender nogen, som du er bekymret for, så kan du kontakte Livslinien på telefon 70 20 12 01 eller Landsforeningen mod Spiseforstyrrelse og Selvskade på 70 10 18 18. Du kan også skrive med dem anonymt på deres hjemmeside her eller her. Du kan også bruge app’en SAFE, som kan hentes i app-store – gennem råd og øvelser hjælper den dig til at undgå selvskade.

LÆS OGSÅ: Konsekvenser for krop, sind, venner og familie: Hvordan udvikler selvskade sig?