Identitet

Digital selv-skade er en ting: Unge skriver ”Du fortjener at dø” til sig selv

Auto-trolling hedder det, hvis man mobber sig selv ved hjælp af flere profiler.

Foto: Pexels

Freya Ea Bjørnlund


23 september, 2019Selvskade kan være meget andet end cutting. Og nu advarer eksperter om, unge skader sig selv på nettet.

De fleste kender til cutting. Når unge skærer i sig selv for at lette hårde følelser indeni. Men der findes flere former for selv-skade. Nogle slår sig selv, andre brænder huden eller kradser den til blods.

Og så er der digital selvskade. En helt ny tendens blandt unge, der har det svært, fortæller flere eksperter til Berlingske.

Kan man skade sig selv … på nettet?

Ja, for eksempel ved at oprette falske profiler på sociale medier, som selv-skaderen bruger til at svine sin rigtige profil til, forklarer Lotte Rubæk, der er psykolog i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center:

“Det kan for eksempel være noget i stil med, at du er en klam smatso, og du fortjener at dø.”

Auto-trolling kalder eksperterne det, når man mobber og chikanerer sig selv ved hjælp af flere profiler.

Lokker fremmede til at mobbe

Der findes ikke nogen tal på, hvor mange i Danmark, som skader sig selv på nettet. Men i USA viser undersøgelser, at mellem seks og ni procent af unge mellem 12 og 17 år skader sig selv online.

Og drenge gør det mere end piger.

Auto-trolling med falske profiler er ikke den eneste måde, unge gør sig selv ondt på nettet.

Eksperterne taler også om self-baiting, hvor selv-skaderne udstiller sig selv med så provokerende posts, at de er sikre på at få kritik og shitstorms.

Og så er der også unge, som deler billeder af deres fysiske selvskade, for eksempel i hemmelige grupper.

Når andre sviner sig selv til på nettet – eller får andre til at gøre det – er det ikke altid for sjov. Ifølge eksperter i selvskade er det et råb om hjælp.

Har du tanker om at skade dig selv?

Hvis du har tanker om selvmord, kan du ringe til Livslinien på 70 201 201 alle ugens dage fra klokken 11 til 04. Du kan også chatte med Livslinien her mandag og torsdag fra klokken 17 til 21 og lørdag fra klokken 13 til 17.

Hvis du har tanker om at skade dig selv, kan du ringe til Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade på 70 10 18 18 eller skrive til deres chat-rådgivning her.