Politik

Det store spørgsmål: Kan du komme på sommerferie i år?

Om vi kan komme på sommerferie i år, er endnu usikkert.

Foto: Murad Sezer/Reuters/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


12 maj, 2020Havde din familie planlagt, at I skulle ligge på stranden i udlandet og nyde solen? Det er stadig uvist, om I kan komme afsted.

I midten af marts lukkede statsminister Mette Frederiksen for de danske grænser. Det betød, at det kun var danskere og meget få udlændige, som måtte komme ind i landet. Sådan er det stadig, og sådan kommer det til at være i hvert fald frem til den 31. maj. Men hvad der skal ske bagefter – det er stadig usikkert. 

For måske kan du få lov til at køre en tur over grænsen til Tyskland, eller måske må du sætte dig ind i et fly og flyve helt til Australien. Sådan skriver Politiken

Danmark er i en “klub” med otte andre lande – hvad betyder det?

I slutningen af april inviterede Østrig Danmark med i en særlig gruppe af lande. Østrigske journalister kaldte gruppen for en ”corona-alliance for de små smarte”. Den lille gruppe består af Østrig, Danmark, Norge, Tjekkiet, Grækenland, Israel, Singapore, New Zealand og Australien. 

Gruppens formål er at udveksle corona-erfaringer. Og medlemmerne kalder sig selv for ”sikre” lande – det vil sige, at smitte-faren ikke er så stor.

Én af de vigtige emner, som landene diskuterer, er, hvornår – og hvordan – man igen kan lade turister rejse mellem landene.

Det er Sebastian Kurz, som har samlet gruppen. Han er kansler i Østrig, hvilket svarer til en statsminister. Ifølge ham kan man enten åbne for at alle de ni lande, som er med i gruppen, kan rejse mellem hinanden, ellers skal landene lave individuelle aftaler om at rejse med hinanden.

Det har man for eksempel gjort i New Zeland og Australien. De har nemlig besluttet, at man hurtigst muligt må rejse frem og tilbage mellem de to lande. Sådan skriver det amerikanske medie CNN.

Mangler vi turister i Danmark?

Men borgerne fra gruppens lande plejer ikke at holde ferie i Danmark. Det gør svenskere og tyskere til gengæld, viser statistikker over turister i Danmark.

Og om de får lov til at komme på besøg, det vil de danske sommerhus-ejere gerne vide snart. For halvdelen af alle turister i Danmark kommer fra udlandet, og faktisk tjener Danmark helt op til cirka 128 milliarder kroner om året på turister. Penge, man altså ikke tjener lige nu, hvor grænserne er lukkede.

Hvordan gør man andre steder?

Mange europæiske lande er afhængige af turisme. Derfor snakker flere af dem om at lukke turister ind i løbet af sommeren. Det gælder blandt andre Frankrig, Portugal og Grækenland.

Særligt Grækenland har brug for udenlandske turister.

“Der er en klar diskussion om, hvordan man åbner op for turister på en forsvarlig måde. Men man sigter efter at være klar til at åbne op til høj-sæsonen,” siger Klavs A. Holm ifølge Kristligt Dagblad. Han er Danmarks ambassadør i Grækenland.

Frankrig og Spanien ønsker dog, at Europa laver nogle ”fælles regler” for, hvordan man skal åbne grænserne. 

Kommer vi til at kunne rejse? 

Svaret er stadig måske. Og det kommer an på, hvor du vil hen. Måske bliver det muligt at rejse mellem de europæiske lande, måske bliver det kun muligt at rejse mellem de lande, som er en del af corona-alliancen

Ifølge Flemming Konradsen er det stadig svært at holde afstand, når man rejser. Flemming Konradsen er forsker i global sundhed ved Københavns Universitet. Og han minder om, at man sidder meget tæt både på fly og i busser, når man rejser. Derfor kan det være svært at følge sundheds-myndighedernes anbefalinger, hvis man rejser på ferie henover sommeren. 

Både Flemming Konradsen og Jan Pravsgaard Christensen, som er professor i immunilogi på Københavns Universitet, er enige om, at det indtil videre nok er sikrest, hvis man holder ferie hjemme i Danmark.

LÆS OGSÅ: Gymnasie-elever kommer først tilbage i skole efter sommer: Nu vil partiet SF hjælpe dem