Online

Det er ikke bare dig: Derfor er websites pludselig meget langsommere

Skolerne er nu lukkede for tredje dag i træk.

Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


18 marts, 2020Selvom vi ofte giver internettet skylden for, at filmen loader langsomt, så er det faktisk ikke internettes skyld, hvis tingene lige nu går lidt langsommere online end normalt.

For en uge siden lukkede vores statsminister Mette Frederiksen Danmark ned. Uddannelserne blev lukkede, alle offentligt ansatte blev sendt hjem, og vi skulle allesammen holde os indenfor, hvis vi kunne. 

Og hvad laver de fleste af os, når vi er indenfor? Vi bruger vores teknologi. Vi ser serier på Netflix, vi har virtuel undervisning i Google Hangouts, og vi snakker sammen over Facebook Messenger. 

Men hvis du også synes, at dine digitale hjælpe-midler er lige lovligt langsomme, så er du ikke den eneste. Der er simpelthen bare for mange, som bruger hjemmesider og online-tjenester til, at de kan følge med. Sådan skriver Politiken

Hvorfor er Netflix så langsom? 

I Danmark har vi ret godt internet. Vi har nemlig rigtig meget af det, man kalder højhastigheds-bredbånd. Og selvom rigtig mange af os sad derhjemme i mandags og havde undervisning – eller så en serie – brugte vi faktisk kun 60-70 procent af det internet, vi har.

Et godt råd

  • Selvom det ikke er internettet, som får alting til at gå langsommere, så vil det hjælpe, hvis ikke alle i dit hjem er online samtidig. Så hvis begge dine forældre holder Skype-møder, så skal du måske finde på noget andet at lave.

Kilde: Fiberby

Så vi kan konkludere, at det altså ikke er internettet, som den gal med – for det er der rigeligt af. Det er selve hjemmesiderne og onlinetjenesterne, der er problemet. De bliver nemlig langsommere af, at rigtig mange bruger dem samtidigt. 

Her er et eksempel. 

Da statsminister Mette Frederiksen i sidste uge sagde, at folkeskolerne lukkede, kan du måske forstille dig, hvor mange forældre, der ville vide, hvad der skulle ske med deres barn. Og alle de forældre klikkede sig direkte ind på skole-centralen Aula. Så mange, at Aula faktisk lukkede helt ned.

Hjemmesiden kunne nemlig ikke holde til, at så mange loggede ind samme tid. 

LÆS OGSÅ: Dag 2 med skole derhjemme: Sådan går det med den digitale undervisning.