Identitet

Den oversete spise-forstyrrelse: Når man går sygeligt meget op i at være sund

Hvis du lider af ortoreksi, så går du sygeligt meget op i at være sund.

Foto: Pexels

Julius Christiansen Tromholt


15 november, 2019



Mange danskere viser tegn på at lide af den oversete spise-forstyrrelse ortoreksi, viser ny rapport.

Det er godt at være sund, og tænke over det man spiser. Men det kan også blive for meget. Alt for meget. Det problem har de danskere, som lider af spise-forstyrrelsen ortoreksi.

Her går man nemlig sygeligt meget op i at spise sundt. Så meget at det forhindrer en i at have en normal hverdag. Folk der lider af spiseforstyrrelsen, vil typisk veje og måle alt det, som de putter i munden. Alt skal være sundt. Typisk vil de undgå arrangementer, hvor der bliver serveret mad, eller også vil de selv medbringe sin egen mad, skriver Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Særligt unge danskere lider af det

2 procent mellem 15-74 år tegn på at lide af ortoreksi, viser en ny undersøgelse foretaget af Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Dermed er der lige så mange der lider af ortoreksi, som der lider af spiseforstyrrelser som anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning tilsammen, fortæller Laila Walther, som er direktør i Videnscenter om spiseforstyrrelser og selvskade, til DR.

Særligt de unge viser tegn på ortoreksi. Her har fire procent af de unge mellem 15-34 år oplevet symptomerne, viser undersøgelsen.

Det er svært at måle helt præcist, hvor mange som lider af ortoreksi, da ortoreksi ikke er anerkendt som en sygdom endnu. Men det kan være, at det kommer i fremtiden. I Danmark har vi valgt at anerkende en anden spise-forstyrrelse, tvangs-overspisning, som en sygdom (fra 2022). Læs mere om det her, hvor du også kan læse, hvad det betyder, når noget bliver anerkendt som sygdom.