Identitet

Debat på Seismo: ”Det er okay at have stress, angst og bekymringer på grund af corona”

For mange unge har coronatiden været svær at komme igennem.

Foto: Christian Erfurt/unsplash.

Julius Christiansen Tromholt


27 april, 2021



Mange unge kæmper med psykiske problemer under corona. Men det er helt normalt, at kroppen reagerer sådan. Det fortæller professor i psykologi Svend Brinkmann.

Mange unge har haft det hårdt under corona.

Flere har kæmpet med blandt andet stress, angst og ensomhed.

Da samfundet lukkede ned igen i december 2020, blev flere unge hårdt ramt. 48 procent følte sig stressede, og 40 procent følte sig ensomme. Det viser tal fra HOPE-projektet, som er lavet på Aarhus Universitet.

Men det er helt normalt, at kroppen reagerer på den måde. Det fortalte professor i psykologi Svend Brinkmann til et debat-arrangement her hos Seismo.

Svend Brinkmann har blandt andet skrevet flere bøger. Og så har han været vært på radioprogrammet “Brinkmanns Briks” på P1.

Hvad sagde han?

Selvom tallene ser voldsomme ud, så var mange unge faktisk stressede i forvejen – også før corona. Det fortalte Svend Brinkmann til debatten.

”Mange var stressede i forvejen. Det skal vi huske. Vi har i forvejen at gøre med en generation af unge, som er virkelig pressede og går meget til psykolog. Inden krisen havde hver tredje 19-årige kvinde gået til psykolog i sit liv,” siger han.

Han fortæller, at det er helt normalt, at unge bliver psykisk påvirket af coronakrisen. Det kan faktisk være sundt, at man får det på den måde.

”Det er jo en meget naturlig reaktion på nedlukningerne, at børn og unge har det på den måde. Der skal vi som forældre, lærere, psykologer og pædagoger forklare de unge, at der ikke er noget galt med dem. De reagerer jo som forventet. De reagerer faktisk sundt på at blive afskåret fra et normalt ungdomsliv,” forklarer han.

Han regner med, at flere af problemerne hos de unge vil forsvinde igen, når samfundet og verden bliver mere normal igen.

”Man skal passe på med at tro, at det er en blivende permanent tilstand. Det går mod forår, de unge kan komme mere i skole, og de kan komme til sport igen. Jeg tror, at meget af det her stress, angst og bekymringer hos de unge forsvinder. Hvis vi ser, at det forsvinder, så skal vi passe på med ikke at overbekymre os,” siger han.

Debatten blev afholdt i samarbejde med Guldborgsund Bibliotekerne. Med til debatten var også Jacob Mark og Yasmin El Youssef. Jacob Mark er politiker og medlem af Folketinget for Socialistisk Folkeparti (SF). Yasmin El Youssef er 19 år og læser medicin på Københavns Universitet.

Du kan se hele debatten her.