Videnskab
De ældre får tredje stik: skal vi andre også det?
Landets ældre og særligt udsatte har længe været færdigvaccineret. Nu får de tilbud om et tredje vaccinestik.
Måske har du selv fået begge dine vaccinestik. Måske mangler du stadig det sidste?
Du har i hvert fald fået en indkaldelse til vaccination. Faktisk er vi så langt i vaccinationsprogrammet, at langt de fleste danskere er vaccineret færdige. Men nu er der altså nogle, som skal stikkes en ekstra gang.
De danskere, som i første omgang har fået tilbud om at få et tredje stik med vaccinen, bor enten på plejehjem eller har et nedsat immunforsvar. Sådan skriver DR.
Immunforsvaret er kroppens forsvar mod bakterier, virusser og andre ting, som kan gøre os syge. Hvis dit immunforsvar er nedsat, er der større risiko for, at du kan blive syg.
Hvorfor skal de stikkes igen?
Hvor mange er vaccineret?
- 96 procent af de danske plejehjemsbeboere er færdigvaccineret.
- 72,9 prodcent af danskerne er færdigvaccineret.
- 75,5 procent af danskerne har påbegyndt vaccinationen.
Kilde: Statens Serum Institut
Selvom du er færdigvaccineret, kan du godt blive smittet med corona. Vaccinen beskytter nemlig ikke 100 procent.
Hvis du er vaccineret med to stik og bliver smittet med corona, så bliver du ifølge Sundhedsstyrelsen stadig beskyttet af vaccinen. Det viser en undersøgelse fra England også. Den viser blandt andet, at du bliver mindre syg, hvis du har fået begge stik. Undersøgelsen viser også, at risikoen for senfølger bliver halveret. Du kan læse mere om den engelske undersøgelse her.
I løbet af de sidste par uger er flere ældre på plejehjem blevet testet positive for corona. Det gælder også for dem, som er færdigvaccineret. Heldigvis har ingen af de nye smittetilfælde resulteret i død eller alvorlig sygdom. Hvilket kan skyldes, at de er vaccineret – og dermed bedre beskyttet.
Derfor har Sundhedsstyrelsen besluttet, at beboerne på plejehjemmene nu også kan få et tredje vaccinestik. Det samme gælder for personer med nedsat immunforsvar. De fik tilbuddet om tredje stik et par dage før plejehjemsbeboerne.
Hvad gør et tredje stik?
Personer med nedsat immunforsvar og ældre på plejehjem har det til fælles, at de lettere bliver ramt af sygdom end os andre. Begge gruppers immunforsvar er nemlig ikke lige så stærkt som vi andres. Det gør, at de har sværere ved at bekæmpe coronavirusset – også selvom de er færdigvaccineret.
Faktisk har vi længe vidst, at de to vaccinestik ikke ville holde for evigt. Det kan man allerede nu se på de ældre. Her har vaccinen nemlig mistet noget af sin virkning. Det er også grunden til, at flere bliver smittet med corona.
”Plejehjemsbeboerne var nogle af de første, vi vaccinerede i Danmark, og vi ved, at niveauet af immunitet falder over tid. Samtidig ved vi, at særligt ældre kan have et svækket respons på vaccination. Med den viden og i lyset af at vi nu ser en stigende smitte på plejehjemmene, så går vi i gang med vaccinere igen. Vi ønsker at beskytte beboerne bedst muligt mod et alvorligt forløb af COVID-19,” siger Helene Bilsted Probst i en pressemeddelelse. Hun er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.
Det tredje stik kaldes også et booster-stik. Det skal altså booste den vaccine, som man allerede har i kroppen.
Skal jeg have tredje stik?
Eksperterne regner med, at coronavaccinen kun beskytter os i et år. Derfor skal alle over 12 år nok regne med at blive tilbudt et tredje stik. Men hvornår det præcis bliver, ved vi ikke. Sådan lød det også fra sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde i august.
“Mange spørger, om vi skal have et tredje stik, og vi må sige, at den danske forventning er, at vi alle på et tidspunkt skal have et tredje stik. Spørgsmålet er selvfølgelig hvornår. Men vi planlægger efter, at det på et tidspunkt bliver relevant og nødvendigt at få et tredje stik, så vi undgår, at den her smitte pludselig i en ny, muteret variant skal tage kontrollen med vores samfund.”
Sundhedsstyrelsen regner med, at de næste som vil blive tilbudt et tredje stik, er sundhedspersonale. Det er blandt andet sygeplejersker og læger.