Online

Danskernes mest brugte kodeord er 123456 – vi gør livet let for hackerne

Danskerne er ikke særlig kreative, når det kommer til at finde på gode kodeord.

Foto: Mikhail Nilov/Pexels

Mathilde Johannesen


22 november, 2021En ny undersøgelse viser, at vi danskere ikke er særlig kreative, når vi skal finde på kodeord til for eksempel Instagram, Netflix og andre online tjenester.

Du kender det sikkert godt. Du skal både have et kodeord til Instagram, Netflix, HBO Max, Viaplay, Facebook og 10 andre online tjenester, som du ofte bruger.

Du ved sikkert også godt, at det er smart ikke at genbruge dit kodeord på de forskellige platforme, men alligevel vælger du det samme kodeord til Netflix som til Viaplay – så har du jo nemmere ved at huske det.

En ny undersøgelse fra password manager-tjenesten NordPass viser, at vi danskere er virkelig dovne, når det kommer til kreative kodeord, som hackere ikke kan knække på utrolig kort tid. Det mest brugte kodeord i Danmark i 2021 er ’123456’ lige efterfulgt af ’123456789’.

Ifølge undersøgelsen vil det tage en hacker mindre et sekund at knække de to mest brugte kodeord i Danmark.

Hvilke kodeord er vi vilde med?

Når danskerne bliver lidt mere vilde i deres valg af kodeord, smider vi bogstaver ind i det – vi bevæger os altså ud i at bruge et ord. Det meste brugte ord er intet mindre end ordet ’Password’. Det kodeord tager også mindre end et sekund for hackerne at regne ud.

Vi er åbenbart også ret vilde med at bruge danske drengenavne som kodeord. Det skriver Soundvenue. Både navnene ’Mikkel’, ’Oliver’, ’Rasmus’ og ’Frederik’ ligger på listen over de 20 mest brugte kodeord – og fortsætter man med at kigge på listen, bliver danske drengenavne ved med at dukke op.

Et kodeord som ’Mikkel’ vil dog kun tage hackerne to minutter at gætte, så det er heller ikke verdens bedste idé at snuppe et dansk drengenavn som kodeord.

Ud af de 200 mest brugte kodeord i Danmark, er det kodeordet ’julemanden’, som vil give hackerne mest sved på panden. Det ligger nummer 193 på listen, og det vil tage hackerne 12 dage at gætte.

Og hvis vi lige lader blikket vandre mod nogle af de sjove tendenser inden for kodeord, som bliver brugt over alt i verden – så er der et mønster. Liverpool er et populært fodboldhold, og det er det også, når det kommer til kodeord. Mange vælger nemlig lige præcis dette ord.

Hvis vi bevæger os over i dyreriget, så er et populært kodeord ’Delfin’. Der må altså være mange rundt omkring i verden, der er vilde med det nuttede dyr.

Hvordan laver du et sikkert kodeord?

Hvis du skal finde på et godt og sikkert kodeord, som hackerne ikke lige kan gætte, er der nogle tips og tricks, som du kan bruge ifølge Sikker digital.

For det første skal du ikke bruge det samme kodeord flere steder – og så skal du lave kodeord, som mindst er på 12 tegn. Find gerne på en huskeregel, så du ikke glemmer det lange kodeord. For eksempel kan du tage forbogstaverne fra en af dine yndlingssange.

Efter sommerens vilde EM kunne det måske være sangen Re-sepp-ten?

I så fald kunne det se således ud: ”Vi er røde, vi er hvide, vi står sammen, side om side”.

Så kommer dit kodeord til at se sådan her ud: Vervehvsssos = 12 tegn.

Med sådan et kodeord giver du altså hackerne kamp til stregen. Det kan de umuligt gætte på få sekunder.

Hvis du gerne vil have flere tips til, hvordan du laver et stærkt kodeord, så kan du læse mere via Sikker digital.

LÆS OGSÅ: To af verdens rigeste mænd vil bygge en ny form for atomkraftværk, som skal skabe grøn energi