Økonomi

Danske firmaer laver masser af cannabis – men har ikke solgt ét eneste gram

Cannabis-planten med de berømte blade.

Foto: Aphiwat chuangchoem/Pexels

Julius Christiansen Tromholt


3 januar, 2020Flere danske firmaer er begyndt at producere cannabis som medicin. Men de sælger bare ikke noget. De mangler nemlig nogle godkendelser.

Det er ikke en særlig god forretning, hvis du laver en masse produkter, som ingen køber. Men det er virkeligheden lige nu for de danske cannabis-producenter.

I 2018 lavede de danske politikere en forsøgsordning, som gjorde det muligt for danske firmaer at producere cannabis, der skal bruges som medicin mod blandt andet smerter.

Nogle økonomiske eksperter regner med, at det europæiske cannabis-marked vil eksplodere, og at der vil blive solgt cannabis for 900 milliarder kroner inden år 2028. Det skriver Berlingske.

Nogle af alle de penge vil danske firmaer selvfølgelig gerne have fingre i. Så de gik i gang med at investere en masse penge, så de kunne producere en masse cannabis. Men indtil videre har de bare ikke solgt ét eneste gram.

Cannabis

Cannabis er en plante, som også kaldes for hamp. Det er den plante, som man får rusmidler som hash, skunk og pot fra.

Cannabis er ulovligt at købe og sælge i de fleste lande. I nogle lande er det dog lovligt at bruge det som medicin, da det blandt andet virker mod smerter.

I Danmark er det lovligt at få medicinsk cannabis. Men kun hvis du får en recept fra din læge og får udleveret produkterne på apoteket.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Hvorfor ikke?

De mangler godkendelser fra blandt andre Lægemiddelstyrelsen. Det er Lægemiddelstyrelsens opgave at sikre, at kvaliteten af den medicin, vi får i Danmark, er god.

Når man laver et nyt medicinsk produkt, skal det derfor godkendes, før det kan komme ud på markedet. Det gør forskere ved at teste og kontrollere medicinen og de virksomheder, som laver den.

Flere af de danske cannabis-producenter arbejder også sammen med andre firmaer, som heller ikke er blevet godkendt endnu. Derfor kan de ikke komme videre med salget af cannabissen.

Hvem laver det i Danmark?

Der er flere, der har skudt penge ind i cannabis-produktionen i Danmark. Blandt andet gartneri-ejere. Der er også flere store canadiske cannabis-selskaber, som har investeret store penge i den danske produktion. Cannabis er lovligt i Canada.

En af de største danske producenter af planten i Danmark er firmaet Spectrum Therapeutics. Firmaet har investeret 350 millioner kroner i produktionen af medicinsk cannabis i Odense. Derfor er det ikke en særlig fed situation, som de står i lige nu.

”Jeg ville virkelig gerne kunne sige, at det er lige op over med de sidste godkendelser, men jeg ved det simpelthen ikke. Vi er klar til at producere, så det er frustrerende for alle at blive ved med at vente,” siger Morten Snede, som er direktør for Spectrum Therapeutics, til Finans.

Alligevel forventer Morten Snede at have produkter klar til at blive solgt i starten af 2020.