Kultur

Dansk kunstner snuppede en halv million fra museum – nu bliver han sagsøgt

Den danske kunstner Jens Haaning har ikke tænkt sig at aflevere den halve million tilbage.

Foto: Josh Liu/Unsplash.

Mathilde Johannesen


18 januar, 2022Den danske kunstner Jens Haaning har ikke betalt de 532.549 kroner tilbage, som han skylder museet Kunsten. Nu sagsøger museet ham.

Den danske kunstner Jens Haaning skulle lave to kunstværker, som skulle udstilles på museet Kunsten i Aalborg. De to kunstværker skulle være billedrammer fyldt med pengesedler.

Kunstværkerne skulle nemlig vise forskellen på, hvor meget en dansker og en østriger i gennemsnit tjener om året.

Jens Haaning og kunstmuseet Kunsten var dog uenige om, hvor meget det ville koste at lave de to kunstværker. Museet ville stille 532.549 kroner til rådighed, som Jens Haaning kunne lægge i billedrammerne, men kunstneren mente ikke, at det var nok.

Derfor valgte han at modtage pengene, men samtidig sende to helt tomme billedrammer til museet.

Museet gav ham en frist til at betale pengene tilbage. Den frist er nu udløbet. Derfor sagsøger museet kunstneren. Det skriver TV2.

Hvorfor er de uenige?

Kunstneren Jens Haaning har vist, at han ikke finder sig i noget.

I 2010 lavede han to kunstværker. Det ene viste, hvor meget en dansker i gennemsnit tjente om året. Det andet viste, hvor meget en østriger i gennemsnit tjente om året.

Det var altså to billedrammer med pengesedler i.

Kunstmuseet Kunsten i Aalborg tænkte i 2021, at de to værker ville de også gerne udstille. Derfor lavede de en aftale med Jens Haaning. De to værker skulle være en del af udstillingen ”Work it out”.

Men fordi det er mange år siden, at Jens Haaning sidst lavede værkerne, skulle lønningerne opdateres, så de stemte overens med lønniveauet i 2021. Der skulle altså flere penge i rammerne end tidligere.

Det betød, at museet Kunsten ville stille 532.549 kroner til rådighed for Jens Haaning. Kunstneren mente dog, at med det beløb skulle han selv punge 25.000 kroner ekstra ud fra sin egen lomme for at få det hele til at løbe rundt. Derfor blev han utilfreds med aftalen.

Jens Haaning valgte derfor at sende to tomme billedrammer afsted til museet Kunsten. Da museumsdirektøren åbnede pakkerne, blev han altså rimelig overrasket.

Jens Haaning havde nemlig lagt en besked, hvor der stod, at pengene nu var med i et nyt kunstværk, som hed ”Take the Money and Run”.

De to tomme billedrammer med titlen ”Take the Money and Run” blev dog stadig hængt op på museet, så gæsterne kunne se kunstværkerne.

På tweetet nedenunder kan du se de to tomme billedrammer, som har hængt på museet Kunsten.

Værket fik også stor omtale både i Danmark og udlandet. The New York Times har blandt andet skrevet om hele episoden.

Men selvom museet har fået masser af omtale, så vil direktøren for museet stadig gerne have sine penge tilbage. Han satte derfor en frist for, hvornår pengene skulle afleveres tilbage til museet. Det skulle senest ske mandag den 16. januar 2022.

Det er dog ikke sket, og hvis man spørger Jens Haaning, kan museet kigge langt efter pengene.

”Nej, selvfølgelig får de ikke deres penge at se på deres konto mandag morgen”, har Jens Haaning sagt til DR.

Hvad så nu?

Pengene er væk. Jens Haaning har taget dem, og han har ikke tænkt sig at aflevere dem tilbage.

Derfor har direktøren for museet valgt at sagsøge ham. Han er nemlig utilfreds med, at Jens Haaning ikke har overholdt sin del af aftalen.

”Vi mener, at vi lever i et samfund, hvor man overholder de kontrakter, som er indgået, og at man ikke bare kan tage en halv million kroner”, fortæller museumsdirektøren Lasse Andersson til DR.

Museet vil altså tage sagen i retten. Derfor har de hyret en advokat, som skal sørge for, at pengene triller hurtigst muligt ind på museets konto.

Jens Haaning har igennem hele forløbet været utilfreds med sin løn, men museet holder altså fast i, at de har givet ham en ordentlig løn.

Derfor må vi vente og se, hvad retten mener i sagen.

LÆS OGSÅ: Dansk skulptur i Hongkong risikerer at blive fjernet