Online

Dansk astronaut deler smukt foto: Se Danmark lyse op fra rummet

Hvis du også vil se Danmark fra rummet, så bliver det muligt i 2020 – hvis du kan betale 230.000 danske kroner per overnatning.

Foto: Pexels

Freya Ea Bjørnlund


6 december, 2019Den danske astronaut Andreas Mogensen har delt et billede af, hvordan Danmark ser ud fra rummet om natten.

Har du også tænkt over det … om man overhovedet kan få øje på lille Danmark, hvis man ser på Jorden ude fra rummet?

Det kan man godt. Og det er et smukt syn.

Astronauten Andreas Mogensen er den første dansker, som har været i rummet. Og på Twitter har han delt et billede af, hvordan Danmark ser ud om natten fra rummet. Det skriver Videnskab.dk.

Han har dog ikke selv taget billedet. Det har hans japanske kollega Kimiya Yui.

De to var i rummet sammen i 2015, da de var på mission på Den Internationale Rumstation kaldet ISS. Det er en base for astronauter, og den kredser rundt om Jorden.

Og sådan ser Danmark altså ud om natten fra cirka 400 kilometers højde. Okay udsigt.

Du kan også se billedet her i højere opløsning.

”Fantastisk start på dagen!”

Andreas Mogensen var på ISS i otte dage. Men kollegaen Kimiya Yui var der et halvt år. Så han havde bedre tid til at tage flotte billeder af udsigten.

Det er faktisk svært at spotte Danmark, fordi vi ligger nordligt på kloden, forklarede Andreas Mogensen i 2015 til Videnskab.dk:

”Danmark ligger på en breddegrad, der ligger lige nord for det øverste punkt i rumstationens kredsløb. Derfor er det kun en enkelt gang imellem, at rumstationen passerer op over Danmark. Det er også derfor, du ser langt flere billeder af lande, der befinder sig tættere på ækvator, for dem flyver man over næsten hele tiden.”

Andreas Mogensen nåede dog at tage et helt perfekt foto af Danmark i dagslys, som han delte med det samme.

”Fantastisk start på dagen!” skrev han på Facebook i 2015:

Fantastisk start på dagen! Fløj over Danmark! Ingen skyer i dag! Fantastic start to the day! Flew right over Denmark with no clouds!

Slået op af Andreas MogensenMandag den 7. september 2015

Vil du også se Danmark fra rummet? Du får faktisk muligheden til næste år, hvor turister for første gang får lov til at besøge ISS. Hvis du altså kan betale 230.000 danske kroner – per overnatning.