Videnskab

Danmark vil stadig ikke bruge bestemt vaccine – de andre lande bruger den igen

Her får premierministeren i Litauen, Ingrida Simonyte, et skud med AstraZeneca-vaccinen.

Foto: Office Of Prime Minister/Reuters/Ritzau Scanpix.

Julius Christiansen Tromholt


26 marts, 2021



I de fleste lande er man begyndt at bruge vaccinen fra AstraZeneca igen. Men i Danmark har man stadig sat den på pause. Man vil nemlig gerne undersøge den lidt mere.

Vores bedste våben mod coronavirusset er at blive vaccineret. På den måde kan vi blive immune over for sygdommen.

I Danmark er vi i fuld gang med at vaccinere folk. Der findes flere forskellige vacciner. En af dem hedder AstraZeneca.

Den er lavet af et svensk og britisk firma. Men siden den 11. marts har man ikke brugt den vaccine i Danmark. Man har sat den på pause. I går torsdag fortalte Søren Brostrøm, direktøren i Sundhedsstyrelsen, at den pause bliver forlænget.

”Vi har i dag besluttet at forlænge vores pausering med tre uger til og med uge 15,” siger han. Det skriver Sundhedsstyrelsen.

Man vil altså stadig ikke bruge vaccinen i Danmark.

Man er nemlig stadig i gang med at undersøge, om vaccinen giver nogle alvorlige bivirkninger.

Hvad er problemet med vaccinen?

Der er nok ikke noget problem med vaccinen. Men man vil gerne være sikker på, at det bliver ved med at være sådan.

Der er bivirkninger ved al medicin, som du tager. Fra hovedpinepiller og p-piller til vacciner. Mange får blandt andet lidt feber og bliver øm i armen efter at have fået en vaccine. Det er helt normalt.

Nogle få har fået en blodprop eller blødninger, efter at de har fået en AstraZeneca-vaccine. Man ved ikke, om det skyldes vaccinen – eller om problemerne kommer fra noget andet. I Danmark døde en dame på 60 år efter at have taget vaccinen.

Her kan du læse, hvad en blodprop er.

Det fik flere lande til at stoppe med at bruge vaccinen i en periode. Man ville nemlig undersøge, om det var vaccinens skyld.

Hvad viser undersøgelsen?

Nogle af dem, som har undersøgt vaccinen, er Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Her sidder en række eksperter, som skal sørge for, at alle vacciner i EU er sikre at bruge. Og at de virker, som de skal.

Eksperterne fortalte i sidste uge, at vaccinen er sikker at bruge. Men de fortalte også, at de ikke kan udelukke, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropper. Men det er meget få, som er blevet ramt af den slags bivirkninger. Læs mere om det her.

EMA fortalte, at fordelene ved at bruge vaccinen er meget større end risikoen ved at bruge den. Det samme vurderer WHO. Det er en organisation for verdens sundhed.

Efter den udmelding begyndte flere lande at bruge den igen. Blandt andre Frankrig, Spanien, Tyskland og Sverige.

Også den danske lægemiddelstyrelse vurderer, at vaccinen er sikker at bruge. Det er en styrelse, som skal sørge for, at al medicin i Danmark er sikkert at bruge.

Hvorfor vil Danmark så stadig ikke bruge den?

I Danmark er man ekstra forsigtig. Man vil gerne undersøge vaccinen lidt mere, før man begynder at bruge den igen. Man vil gerne være helt sikker på, at den er sikker at bruge. Det forklarer Søren Brostrøm.

”Mange vil spørge, om vi er overforsigtige. Der vil jeg bare sige, at det kan man godt sige,” siger han.

Søren Brostrøm forklarer også, at hvis vi begynder at bruge vaccinen i Danmark igen, så er det fordi, at den er helt sikkert at bruge.

”For mig er det ekstremt vigtigt, at jeg kan stille mig op og sige til eksempelvis folk i sundhedsvæsenet, at den vaccine, som jeg anbefaler til jer, den vil jeg selv tage, og jeg vil også give den til mine pårørende. Det skal jeg kunne sige med sikkerhed i stemmen,” siger han.

At vaccinen nu er sat på pause, kan betyde, at der går længere tid, før alle i Danmark har fået tilbudt en vaccine.

Hvis vi ikke ender med at bruge AstraZeneca vaccinen igen, så vil alle være vaccineret et par uger inde i august. Hvis vi vælger at bruge den igen, så kan alle være vaccineret i slutningen af juli.

LÆS OGSÅ: Ny vaccine mod corona godkendt i EU – den kommer til Danmark.