Politik

Danmark har fået en ny strategi mod corona-virusset

Statsminister Mette Frederiksen holdt pressemøde i går tirsdag klokken 10.00.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


13 maj, 2020



Hvis du bliver testet positiv med sygdommen covid-19, så skal man også finde og teste dem, som du været i kontakt med. Det siger Mette Frederiksen på et presse-møde.

Man kan finde ud af, om folk har sygdommen covid-19 ved at teste dem. Men hvem og hvor mange skal testes?

Svaret på det spørgsmål har ændret sig flere gange under corona-krisen. Det kræver nemlig både plads og udstyr at teste folk. Læs om de forskellige strategier vi har haft her.

Lige nu kan alle med symptomer på sygdommen blive testet. Men nu vil regeringen også teste folk, som ikke har symptomer. Det sagde Mette Frederiksen i går tirsdag på et presse-møde.

Hvem skal nu testes?

Sådan tester man for corona-virus

  • Man tester for corona-virus ved at tage en prøve fra svælget eller de nedre luftveje (som luftrøret eller lungerne). Det gør man ved at tage en prøve med en speciel vat-pind. Herefter skal prøven sendes til et laboratorie, hvor den skal analyseres.
  • Danmark har testet 334.260 personer. Af dem var 10.591 positive. 527 er døde af sygdommen. Tallen er fra den 12. maj 2020.

    Kilder: Statens Serum Institut (Ssi.dk).

Hvis man bliver testet positiv for corona-virus, så skal man hurtigere findes og sættes i isolation. På den måde undgår man, at den smittede smitter andre.

Men regeringen vil nu også finde dem, som den smittede har været i kontakt med.

”Når en person er testet og er smittet, vil myndighederne allerede fra denne uge begynde at opspore, hvem de har været sammen med. Så de kan blive isoleret hurtigt, og vi kan bryde smitte-kæderne,” siger Mette Frederiksen.

Det vil ofte være dem, som den smittede bor sammen med og så muligvis venner, familie og kollegaer som skal findes. De vil blive opfordret til at gå i karantæne.

Regeringen vil hjælpe den smittede med at opspore alle dem, som den smittede har været i kontakt med.

Test og isolation

Hvis du har været i kontakt med en smittet, så vil du få tilbudt en test fire eller seks dage efter, at du har været udsat for smitte – også selvom du ikke har symptomer på sygdommen.

Du vil også blive bedt om at gå frivilligt i isolation. Hvis du for eksempel bor i en lille lejlighed, hvor man bor tæt sammen, så vil du blive tilbudt at komme i isolation på for eksempel et hotel eller et ferie-center.

Hvis du vælger ikke at gå i isolation, så kan regeringen tvinge dig til det. Det fortæller Magnus Heunicke fra Socialdemokratiet, som er sundhedsminister. Han deltog også på pressemødet.

LÆS OGSÅ: Ny app vil hjælpe mod depression.