Politik

Danmark åbner mere: Flere kan komme i skole fra mandag

Nu må man hænge ud med 10 af sine venner i parken – med god afstand.

Foto: Chan Lee/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


19 marts, 2021Fra på mandag må vi samles 10 i stedet for 5 personer udendørs. Og flere elever og studerende får lov til at komme tilbage i skole.

Nu er det tid til at åbne Danmark endnu mere. Det er politikerne i Folketinget blevet enige om torsdag aften. Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

De nye regler gælder fra på mandag den 22. marts.

De betyder blandt andet, at de ældste elever i Region Hovedstaden må komme i skole igen.

Og hvis du savner at hænge ud med vennerne i en park eller på stranden, så er det endelig blevet tilladt. Forsamlingsforbuddet udenfor hæves nemlig fra fem personer til 10 personer.

Det anbefales stadig, at man ikke mødes flere end fem personer indenfor.

Partierne i Folketinget har ikke været enige om, hvor meget af Danmark der nu skal åbne. Derfor er det ikke alle, som er glade for den nye aftale.

Hvad er de nye regler?

Fra mandag den 22. marts gælder det:

– Afgangselever i folkeskoler, på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser må komme tilbage i skole. Det vil sige elever i 9. klasse og 3.g på de gymnasiale uddannelser. Eleverne skal testes løbende.

– På nogle erhvervsuddannelser – for eksempel mekaniker, tømrer eller elektriker – er det vigtigt, at man få undervisning på skolen, fordi man skal lære noget praktisk. Derfor bliver der nu mulighed for fuld genåbning for alle elever på den slags uddannelser. Det gælder også for elever, der er i skolepraktik. Det vil sige, at de ikke er i praktik hos en virksomhed, men på skolen.

– Forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 10 personer udendørs. Det anbefales stadig, at man ikke samles flere end 5 personer indendørs.

– Forsamlingsforbuddet hæves for udendørs idræt-, fritids- og foreningsaktiviteter fra 25 til 50 personer.

– Der åbnes for udendørs gudstjenester med op til 50 personer. Dette ændrer ikke på reglerne for indendørs gudstjenester.

Hvad mener partierne om planen?

Partierne i Folketinget har forhandlet om planen for mandag. Men de forhandler videre om en større plan, som skal gælde fra den 6. april efter påske, og som skal række længere ud i fremtiden.

Partiet Venstre er for det meste modstandere af Socialdemokratiet, som er i regeringen. Og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er heller ikke tilfreds med den nye plan. Til TV 2 siger han:

”Udgangspunktet fra regeringen og støttepartierne var, at der ikke skulle åbnes mere før påske. Jeg havde håbet på, at flere fik lov at vende tilbage til deres skole, at de liberale erhverv (frisører, tatovører osv.) kunne åbne, og storcentrene kunne åbne. Men det var der ikke flertal for. Det her var, hvad vi kunne komme igennem med.”

Venstre er en del af de partier, som kaldes blå blok. Ud over Venstre er det Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Partierne i blå blok ville gerne åbne mere af samfundet med det samme.

Men partierne i rød blok er godt tilfredse. Det gælder Socialdemokratiet i regeringen, Socialistisk Folkeparti (SF), Radikale Venstre og Enhedslisten.

Formanden fra Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, siger ifølge DR sådan om den nye plan:

”Vi er meget tilfredse med, at vi især kan være mere udendørs i påsken. At man kan holde en påskefrokost udenfor for ti mennesker, og man kan dyrke noget mere idræt, fordi smitterisikoen er meget lav udenfor.”

”Og så mødes vi igen på mandag, hvor vi forhåbentligt laver en mere langsigtet og bred aftale,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Skal unge vaccineres før ældre? Det mener ungdomsorganisation