Videnskab
Corona-virusset er nu en pandemi – men hvad er en pandemi helt præcist?
Corona-virusset har ændret tilstand fra udbrud til epidemi til pandemi. Men hvad er forskellen?
I sidste uge erklærede WHO, at corona-virusset var blevet til en pandemi. Men hvad er en pandemi egentlig? Eksperter og nyhedsmedier har i månedsvis snakket om pandemi, epidemi og udbrud. Men hvad betyder de tre ord overhovedet?
Vi forklarer de forskellige former for udbrud. Og så har vi samlet tidligere eksempler.
Udbrud
Et udbrud er første skridt, når en sygdom spreder sig.
Når man snakker om sygdomme, så er et udbrud, når en lidt større gruppe mennesker pludselig bliver syge af det samme. Sådan skriver Videnskab.dk. Det er noget, man ret tit ser i børne-institutioner. På et fritidshjem kan der for eksempel lige pludselig være et udbrud af lus. Det vil altså sige, at det ikke kun er et par børn, der har lus, men måske en hel stue eller næsten alle børnene på fritidshjemmet.
En sygdom, der ofte er i udbrud i Danmark, er Roskilde-syge. Roskildesyge giver en rigtig dårlig mave, og så er det ret smitsomt. Roskildesyge er ikke farligt, men det kan være meget ubehageligt at have. Sidste gang vi havde et udbrud af Roskildesyge, var i december sidste år.
Epidemi
Et udbrud starter et bestemt sted. Hvis det pludselig dukker op et andet sted, taler man om, at udbruddet spreder sig.
Hvis læger ikke kan behandle en sygdom eller holde den nede med medicin, er den det, man kalder ukontrollerbar – altså ude af kontrol. Og når en sygdom er ukontrollerbar, har den meget nemmere ved at sprede sig.
En sygdom bliver til en epidemi, når den har spredt sig til et rigtig stort område – for eksempel det meste af Kina, som corona-virusset gjorde. Sådan skriver Videnskab.dk
I 2014 til 2016 var der en ebola-epidemi i Afrika. Det var en epidemi, fordi den var i flere afrikanske lande, som Liberia og Sierra Leone, og fordi den i en lang periode var ukontrollerbar. Ifølge Læger uden Grænser er ebola en virus-sygdom, som er meget smitsom og dødelig.
Pandemi
En pandemi er det sidste skridt, når en sygdom spreder sig. Ligesom under en epidemi er sygdommen ukontrollerbar. Men når en sygdom bliver til en pandemi, så kan den findes i flere verdensdele – altså på flere kontinenter.
Corona-virusset er altså en pandemi, fordi du kan finde folk med corona-virusset i hele Europa, i Asien, Nordamerika og Afrika. Lægerne ikke har fundet en kur mod den endnu – den er altså ukontrolleret. Sådan skriver WHO.
For at undgå at corona-virusset spreder sig endnu mere, kan du med fordel gøre, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Sundhedsstyrelsens retningslinjer kan du læse her.