Politik

COP25: Vigtig beslutning om klimaet bliver udskudt til næste år

Carolina Schmidt, som er miljø-minister i Chile, var formand for klima-topmødet COP25. Klimatopmødet skulle egentlig have været i Chile, men der var så mange demonstrationer i landet, at det blev flyttet til Spanien.

Foto: REUTERS/Nacho Doce/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


16 december, 2019



I to uger har politikere fra hele verden talt om, hvordan klimaet kan reddes. Men alligevel kunne de ikke blive enige om nogle vigtige beslutninger.

Den 2. september mødtes politikere fra hele verden i Spaniens hovedstad, Madrid. Her skulle de blive enige om, hvordan hele verden kan bremse klima-forandringerne. Klima-topmødet hedder COP25, fordi det er 25. gang, at verdens politikere mødes for at diskutere klimaet.

De skulle have været færdige fredag den 13. december. Men det blev de ikke. Og heller ikke lørdag.

Først søndag sluttede det længste klimatopmøde nogensinde. Og da det endelig var slut, var resultatet ikke så godt for klimaet, som mange havde håbet.

Danmarks klima-minister Dan Jørgensen var med til klimtopmødet. Og han er ikke tilfreds med resultatet: ”Det er, som om at det ikke er gået op for en række lande, hvor alvorlig en situation verden står i,” siger han til DR.

Hvad kunne politikerne ikke blive enige om?

Det kan være rigtig dyrt at gøre et land mere klima-venligt. Derfor er der nogle lande, som stadig ikke vil love at gøre en stor indsats for at redde klimaet. Denne gang var det især de store lande USA, Brasilien og Indien, som ikke ville gå med til de mest klimavenlige beslutninger.

Det er også lande, som udleder rigtig meget CO2. Når vi mennesker udleder meget af stoffet CO2 i atmosfæren, er det dårligt for klimaet, og temperaturen på Jorden stiger.

En af de ting, som politikerne ikke kunne blive enige om på COP25, er, hvor meget CO2 de forskellige lande må udlede.

Landene talte ellers om at lave et system, som bestemmer, hvor meget CO2 et land har lov til at udlede i atmosfæren inden for en bestemt tidsperiode. Den mængde kaldes en kvote. De lande, som udleder mindre end deres kvote, har lov til at sælge resten af deres kvote til et andet land. På den måde kan man handle med CO2-udledning.

Men det lykkedes ikke politikerne at blive enige om et nyt kvote-system i år – den beslutning er udskudt til næste år, hvor politikerne igen skal mødes til klimatopmøde nummer 26. Det skal holdes i Glasgow, som er den største by i Skotland.

Alle landene er dog blevet enige om, at de hver især skal tage en plan med til Glasgow, som fortæller, hvordan landet har tænkt sig at udlede mindre CO2.

Så næste år kan det være, at der er bedre nyheder for klimaet.