Politik

Bye, bye, blå mundbind: Få overblik over sidste del af genåbningen

Det var nogle trætte politikere, der præsenterede planen natten til torsdag. I forgrunden står sundhedsministeren Magnus Heunicke fra Socialdemokratiet.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


10 juni, 2021Slut med mundbind, øl til midnat og flere fans til fodbold er nogle af de ting, politikerne blev enige om i nat.

Lidt før kl. 4 i nat kom en flok trætte politikere ud fra forhandlinger i Folketinget. De blev endelig enige om en plan for, hvordan de sidste coronaregler langsomt skal fjernes.

De har besluttet, at hverdagen i Danmark bliver normal igen fra 1. oktober. Indtil da skal reglerne forsvinde én efter én.

Alle partierne blev enige om planen – bortset fra Nye Borgerlige og Kristendemokraterne. Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Da sundhedsministeren Magnus Heunicke præsenterede planen, kaldte han den ”en markant åbning af vores samfund, hvor vi fra mandag siger farvel til mundbind næsten alle steder.” Det skriver Politiken.

Mundbindet slipper du for næsten med det samme. Coronapasset overlever noget tid endnu. Og fra 1. juli hæves forsamlingsforbuddet til 250 personer.

Her er overblikket over aftalen.
1
Smid mundbindet

Fra mandag den 14. juni kan du sige farvel til mundbindet – næsten overalt.

Du kan smide det i supermarkedet, tøjbutikker, på café og så videre.

Det eneste sted, du stadig skal bruge mundbind, er, når du står op i busser, tog, metro, og andet offentligt transport. Hvis du sidder ned, behøver du ikke at have det på.

2
Tilbage til hverdagen i skolen

Lige nu kender elever alt til undervisning i hold, hjemmearbejde og udendørs aflevering. Det slutter alt sammen mandag den 14. juni. Så bliver hverdagen, ligesom vi kender den – borset fra, at du skal til eksamen lige om lidt.

Men elever og lærere opfordres stadig til at blive testet to gange om ugen indtil september. Det gælder dog ikke, hvis man har været smittet eller er blevet vaccineret.

3
Byen er åben til midnat

Det er øv at skulle gå hjem kl. 23, når barerne lukker. Og at den sidste øl skal købes inden kl. 22.

Det slutter allerede i morgen fredag den 11. juni. Her må barer, caféer og restauranter være åbne til kl. 24.

Og fra den 15. juli behøver du ikke gå hjem før kl. 02. Reglerne kommer også til at gælde for kiosker og andre af den slags butikker.

4
Coronapasset holder hele sommeren

Vi slipper ikke af med coronapasset lige med det samme – faktisk først den 1. oktober. Men langsomt bliver det droppet på flere forskellige steder.

Fra mandag den 14. juni skal du ikke bruge coronpas på biblioteker og i foreninger, for eksempel til sport.

Fra den 1. august bliver det droppet til indendørs sport-events, teatre, spillesteder og flere andre steder.

Fra den 1. september kan du skippe det til frisøren, i fitness-centeret og på restaurant.

Og den 1. oktober kan du endelig sige helt farvel til coronapasset.

Fra 1. juli bliver dit coronapas gyldigt i længere tid, hvis du altså har taget en PCR-test. Det er den, som tages i halsen. Lige nu gælder passet i 72 timer, men fra den 1. juli vil det gælde i 96 timer – altså fire dage.

5
Diskoteker åbner til efteråret

Klubber og diskoteker har været hårdt ramt. De har holdt lukket siden marts 2020.

Du må vente til den 1. september med at gå ud og danse. I september måned skal man bruge coronapas for at komme ind, men derefter bliver kravet droppet.

Men politikerne har besluttet, at hvis smitten pludselig stiger, kan nogle af reglerne om lukning blive forlænget – eller indført igen.

6
Flere fodbold-fans i Parken

Det kommer nok ikke bag på nogen, at EM i fodbold står for døren. Nogle af kampene skal spilles her i Danmark i Parken i Købehavn.

Nu giver politikerne lov til at lukke flere fans ind på stadion.

Indtil nu måtte der være 15.900 tilskuere til hver af de fire fodboldkampe. Nu hæves tallet til 25.000 tilskuere. Det er dog ikke sikkert, at Parken kan nå at lukke flere ind til kampen mod Finland på lørdag.