Økonomi

Britta Nielsen er dømt skyldig: 6 år og 6 måneders fængsel

Britta Nielsen var på flugt i Sydafrika, før hun blev fanget af politiet. Her er hun i retten i Sydafrika.

Foto: PHILL MAGAKOE/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


18 februar, 2020I dag er dommen faldet over 65-årige Britta Nielsen, som har svindlet for 117 millioner kroner af den danske stats penge.

Retssagen mod 65-årige Britta Nielsen begyndte den 24. oktober sidste år. I dag er dommen faldet.

Hun er blevet dømt skyldig i groft bedrageri. Og hun skal seks år og seks måneder i fængsel. Det skriver Ekstra Bladet.

Anklageren har kaldt sagen én af de ”mest alvorlige sager om økonomisk kriminalitet i landet”, skriver TV2.

Vi forklarer sagen her.

Hvad er Britta Nielsen dømt for?

Britta Nielsen er nu dømt skyldig i groft bedrageri. Det betyder, at man har snydt andre og taget deres penge.

Hun har stjålet hele 117 millioner kroner i en periode over 25 år.

Og hvem har hun stjålet fra? På en måde har hun stjålet fra dig og mig. Hun har nemlig stjålet den danske stats penge, som kommer fra den skat, vi alle sammen betaler.

Helt præcist har hun stjålet pengene fra Socialstyrelsen. Det er en institution under den danske stat, som blandt andet har til opgave at dele penge ud til at støtte samfundets svageste. Netop de penge kalder man satspulje-midlerne.

Britta Nielsen har selv haft job i Socialstyrelsen. Her var hun afdelingsleder, hvilket gav hende stor magt til at godkende, hvilke projekter satspulje-midlerne skulle støtte.

Her snød hun med underskrifterne og sendte nogle af pengene til falske projekter, som hun selv havde fundet på. Og pengene endte på hendes egen bank-konto.

I dommen har retten lagt vægt på, at Britta Nielsens bedrageri foregik over lang tid fra 1993 til 2018. Men også på, at Britta Nielsen har taget penge, som skulle gå til samfundets svageste:

“Der lægges også vægt på, at tiltalte tog pengene fra sats-puljerne, der var beregnet til projekter for udsatte og svage borgere og i den forbindelse misbrugte sin offentlige stilling,” lyder det i dommen.

Hvad blev der af pengene?

117 millioner kroner. Det er ikke så få penge. Men hvor er de havnet henne?

DR har lavet en oversigt over, hvordan Britta Nielsen og hendes børn har brugt pengene ifølge sagens anklager.

Britta Nielsen har hævet 25 millioner i kontanter i banken. Og det er ikke godt at vide, hvad de pengesedler er blevet brugt på. 24 millioner er blevet brugt til Britta Nielsens egne indkøb, for eksempel biler, smykker og et nyt køkken.

9,7 millioner kroner er blevet overført til en af Brittas bank-konti i Sydafrika. Og 7,1 millioner er blevet overført til Britta Nielsens tre børn og hendes svigersøn.

Omkring 30 millioner er blevet brugt på … heste. Britta Nielsens yngste datter Nadia Samina Hayat er nemlig rigtig glad for heste, og hun har været en del af flere firmaer, som handler med heste. Desværre er de heste, som familien Nielsen stadig ejer, ikke ret meget værd. Derfor kan man ikke få ret mange af pengene igen ved at sælge hestene.

Lige nu har den danske stat kun fået fat på værdier for 5-6 millioner af de 117 millioner kroner, som Britta Nielsen har stjålet.  

Hvordan har Britta Nielsen forklaret sig?

Britta Nielsen har fra starten indrømmet, at hun har overført millioner af kroner til sig selv, da hun arbejdede i Socialstyrelsen.

Men hun mener, at de penge, hun tog, var i overskud –  og at de alligevel ikke skulle bruges til noget andet.

”I mine øjne har pengene ikke været udmøntet og dermed været i overskud. De skulle ikke have været ude at arbejde, og de er kommet retur fra projekter, der ikke skulle bruge dem” har hun sagt under retssagen ifølge Finans.

Ifølge DR har hun også fortalt, at hun efterhånden følte sig afhængig af at overføre pengene til sig selv.

Hun har også grædt i retten, da hun fortalte om sin barndom:

”Jeg har haft en barndom, hvor vi var fattige. Mine forældre har ikke kunne betale regningerne. Min mor var psykisk syg. Hun måtte stille på psykiatrisk hospital i Middelfart. Hun har været selvmordstruet. Min far skulle passe min mor. Min storesøster måtte passe min lillebror, så jeg har været ladt i stikken,” sagde hun ifølge Ekstra Bladet:

”Jeg har gerne villet give mine børn en anden baggrund, end jeg selv har haft.”

Hvilken rolle spiller Brittas børn?

Mange af de millioner, som Britta Nielsen har stjålet, er havnet hos hendes tre børn. Bagefter har de selv brugt af pengene.

Det er ulovligt at handle med ting, som nogen har stjålet – det kalder man hæleri. Derfor er Britta Nielsens tre børn nu tiltalt for groft hæleri for 51 millioner kroner.

Hendes søn Jimmy Jamil Hayat er tiltalt for groft hæleri af 10,6 millioner kroner, hendes datter Nadia Samina Hayat for groft hæleri for 37 millioner kroner og datteren Karina Jamilla Hayat for 3,5 millioner kroner.

Da politiet undersøgte sagen, fandt de også en bærbar computer, som tilhørte sønnen Jimmy Jamil Hayat. Og da de havde kigget i den, blev han også tiltalt for at have børneporno.

Britta Nielsens svigersøn er også blandet ind i sagen. Mandag blev han dømt skyldig i at have hælervarer for 700.000 kroner.

Sagen mod Britta Nielsens børn begynder til marts.