Politik

Britiske super-stjerner til de unge vælgere: Husk at stemme!

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, var i dag torsdag nede og stemme sammen med sin hund.

Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix

Julius Tromholt-Richter


12 december, 2019Flere britiske stjerner har prøvet at få de unge til at stemme til valget i Storbritannien i dag torsdag.

Hvad har sangerne Stormzy, Adele og Game of Thrones-stjernen Emilia Clarke til fælles?

Udover at de alle sammen er britiske, så er de også nogle af de engelske super-stjerner, som prøver at få de unge til at stemme til valget i Storbritannien.

I Storbritannien kan man ikke bare gå ned og stemme. Man skal først registreres som vælger. Det betyder, at man skal fortælle staten, at man gerne vil stemme. Og inden deadline var hver fjerde sorte eller asiatiske ikke tilmeldt. Hver tredje teenager med stemmeret var heller ikke tilmeldt. Det skriver DR.

Derfor har flere af de britiske stjerner forsøgt at få de unge til at registrere sig inden valget. Der var deadline den 26. november.

Hvad skal de stemme om?

  • Storbritannien består af landende England, Skotland, Wales og Nordirland.
  • 45 millioner briter skal stemme til valget.
  • 69 procent af alle over 18 forventes at stemme.
  • I flere byer skal man stemme på pubben – hvor man normalt drikker øl.

    Kilde: DR.DK

Der er parlamentsvalg. Der skal altså findes helt nye medlemmer af parlamentet (hvor de valgte politikere sidder) og en ny premier-minister – det er det samme som vores statsminister. Så det er ligesom et folketingsvalg i Danmark.

Briterne er i gang med brexit – de er på vej ud af EU. Men politikerne kan ikke blive enige om, hvordan det skal foregå – og om de overhovedet stadig vil ud. Den tidligere premierminister Boris Johnson kunne ikke få parlamentet til at blive enige. Derfor har han udskrevet valg. På den måde kan man finde ud af, om befolkningen i Storbritannien stadig ønsker at forlade EU.

Hvad siger de kendte?

Emilia Clarke, som du måske kender som drage-moderen Khaleesi fra Game of Thrones, siger faktisk ikke noget. Hun har nemlig lavet en video, hvor hun holder skilte op.

Se den her:

Grime-rapperen Stormzy skrev til sine følgere på Instagram

”Sid ikke og tænk “min lille stemme kommer ikke til at gøre en forskel”. Din stemme er AFGØRENDE”

Adele skrev på Twitter:
“Husk at registrere jer inden midnat, så i kan stemme.”

Zayn Malik, som er tidligere medlem af boy-bandet One Direction, var også ude at skrive til sine følgere på Twitter.

”Husk at registrere jer som vælgere inden midnat. Din stemme er vigtig,” skrev han.

Har det virket?

Måske. Der er i hvert fald 3,1 millioner nye vælgere, som har registreret sig, efter at de kendte bad dem om det. To tredjedel af de nye vælgere er under 35 år. En tredjedel er under 25 år. Så der er kommet mange nye unge vælgere.

Men de nye registreringer betyder ikke, at de også stemmer. Nu har de bare registreret sig, så de har mulighed for det. De skal også huske at gøre det.

Derudover er der cirka 1 million af de nye vælgere, som allerede var registreret i forvejen. Det vurderer organisationen Electoral Reform Society.