Kultur

Black Friday – hvor stammer den store udsalgsdag fra?

Vi har holdt Black Friday i Danmark siden 2013.

Foto: Markus Spiske

Nanna Hein


25 november, 2022I dag er det den helt store shoppedag for rigtig mange mennesker over hele verden. I dag er det nemlig Black Friday. En dag der mest af alt er kendt for gule tilbudsskilte og store rabatter.

Thanksgiving

  • Dagen før Black Friday er det Thanksgiving.
  • Thanksgiving bliver altid fejret den fjerde torsdag i november.
  • Thanksgiving holdes med familien, og her fejrer man alle de ting, man er taknemmelig for.
  • Thanksgiving holdes primært i Canada og USA.

Kilde: Syddansk Universitet.

Den fjerde torsdag i november holder amerikanske familier Thanksgiving. Men efter en dag med familien står den for de fleste amerikanere på shopping dagen efter. Hver fredag efter Thanksgiving er det nemlig Black Friday. En dag fyldt med julegaveindkøb, tilbud og svingende dankort.

Og Black Friday er ikke længere en dag, som man kun finder i USA. Herhjemme i Danmark skruer butikkerne også op for tilbuddene for at lokke kunderne til.

Men hvornår opstod Black Friday overhovedet? Og hvorfor kalder vi en dag, som mest af alt er fyldt med gule tilbudsskilte, for den ”sorte” fredag? Læs med og få svaret her.

Det hele startede i Philadelphia

I den amerikanske stat Pennsylvania, ligger byen Philadelphia. Byen er den største by i Pennsylvania, og det er også her, at Black Friday startede.

I 1950’erne brugte politiet i Philadelphia udtrykket ”Black Friday” til at beskrive det kaos, der var i byen dagen efter Thanksgiving. Sådan skriver The Huffington Post.

Thanskgiving bliver altid fejret den sidste torsdag i november. Og i 1950’erne var der altid en amerikansk fodboldkamp lørdagen efter. Her spillede flådens fodboldhold mod hærens fodboldhold inde i Philadelphia. Denne kamp var meget populær blandt Pennsylvainias borgere. Derfor tog rigtig mange af dem ind til Philadelphia om fredagen. Så kunne de bruge fredagen på en shoppetur nu, hvor de var inde i storbyen, og så kunne de være klar til at se kampen dagen efter.

Men fordi Philadelphia pludselig blev helt fyldt op med mennesker, betød det ekstra arbejde for byens politi. Alle byens politibetjente blev nemlig nødt til at arbejde på denne dag. De blev også nødt til at arbejde ekstra lange vagte for at kunne styre trafikken og sørge for ro og orden i den kæmpe menneskemængde. Sådan skriver History.com.

Black Friday fik altså navnet efter Philadelphias politi, som hvert år frygtede dagen, hvor byen var sort af mennesker.

Begrebet Black Friday spredte sig først til resten af USA i 1980’erne. Her var det lykkedes de amerikanske butikskæder og købmænd at ændre synet på Black Friday. Nu gik dagen fra at være en travl og proppet dag til at være en dag, hvor man kunne få sig et godt tilbud.

Efter år 2000 begyndte en lang række andre lande også at holde stort udsalg på Black Friday – blandt andet Danmark. Du har sikkert set, hvordan butikkerne reklamerer for deres mange tilbud.

Så er det store spørgsmål bare, om du skal ud og svinge dankortet til Black Friday?

LÆS OGSÅ: COP27 er slut: Verdens ledere var samlet for at finde en klimaløsning, men hvad endte det med?