Kultur

Billige chips: Dansk chips-firma vil kæmpe mod madspild

Kims vil sælge billige chips i et outlet, for at undgå madspild.

Foto: Emiliano Vittoriosi/Unsplash

Julius Christiansen Tromholt


28 januar, 2020



Det danske chips-firma Kims åbner et outlet, hvor du kan købe billige chips. Det skal bekæmpe madspild.

Hvis du er en af dem, som bare ikke kan få nok af chips, så er det om at komme afsted mod Odense på Fyn.

Her åbner nemlig snart Danmarks første snacks- og chipsbutik. Det er firmaet Orkla Confectionary & Snacks Danmark, som blandt andet laver de berømte Kims chips, som åbner et nyt outlet – en forretning hvor du kan få billigere varer. Det skriver TV 2.

I den nye forretning kan du købe chips, som har overskredet bedst før-datoen eller som er pakket i poser, som er udgået. Det er altså varer, som de ikke længere kan sælge i butikkerne, men som bestemt ikke fejler noget. Derfor kan du få varerne billigt.

Skal undgå madspild

Madspild

  • I 2017 smed de danske hus-stande 247.000 tons mad ud. I 2011 var tallet 261.000.
  • Hver dansk hus-stand smider cirka 104 kg mad ud hvert år.
  • Mere end 1/3 af alt mad der bliver smidt ud, er frugt og grøntsager.
  • 20 procent af danskerne smider middagsrester ud 3-4 gange om ugen.

    Kilde: Fødevarestyrelsen.

Det nyt tiltag er for at undgå madspild – altså at undgå at smide mad ud, som stadig kan bruges. Det fortæller den administrerende direktør Kim Munk.

”Grundtanken er, at vi vil minimere madspild, og derfor arbejder vi systematisk med bæredygtighedsinitiativer,” siger han til TV 2.

Kims butikken åbner den 31. januar klokken 14.00 i Odense. Forretningen vil være lukket mandag og søndag.

Madspild er et stort problem i verden. Der bliver nemlig smidt ekstremt meget mad ud, som stadig kan spises. Både i de private hjem, men også hos de firmaer, som producerer maden. Mange firmaer smider store mængder mad ud, allerede inden det når ud i forretningerne.

Undersøgelser viser, at cirka halvdelen af den mad, som blive smidt ud, kunne have været spist. Det skriver Fødevarestyrelsen.

For at undgå madspild derhjemme, kan du gøre flere ting. Det skriver Fødevarestyrelsen.

– Brug rester i nye retter, så du undgår at smide mad ud.
– Frys eller køl mad ned, som du du ikke skal bruge. På den måde kan det holde sig længere.
– Planlæg dit måltid, når du køber ind, så du ikke køber for meget.