Online

Apple gør iPhones langsomme med vilje – skal nu betale milliarder i erstatning

Hvis du har en gammel iPhone og bor i USA, så kan du få 170 kroner af Apple.

Foto: Odd Andersen/AFP/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


3 marts, 2020Det amerikanske tech-firma Apple har gjort iPhones langsomme med vilje. Nu skal de betale penge tilbage til alle med gamle iPhones i USA.

Hvis du har en gammel iPhone, så kender du helt sikkert problemet.

Mobilen er blevet langsom. Det tager 100 år at loade en hjemmeside. Batteriet er heller ikke, hvad det har været. Nu holder det ikke engang til en hel dag længere.

Det er ikke så mærkeligt, at ting bliver slidt med alderen. Men har Apple gjort telefonerne langsomme med vilje?

Det mener en række amerikanske iPhone-brugere. De valgte derfor at sagsøge Apple i 2017. Nu er sagen blevet lukket. Det er endt med et forlig mellem Apple og brugerne. Det skriver TV 2.

Når man laver et forlig, så bliver to parter enige om at lave en aftale, uden at man behøver at tage sagen i retten.

Hvad står der i forliget?

Disse modeller kan få erstatning

  • iPhone 6
  • iPhone 6 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone 7 – der kørte iOS 11.2 eller en nyere opdatering før 21. december 2017
  • iPhone 7 Plus – der kørte iOS 11.2 eller en nyere opdatering før 21. december 2017
  • iPhone SE – der kørte iOS 10.2.1 eller en nyere opdatering

    Kilde: TV 2.

Apple har sagt ja til at betale 25 dollars til alle med en gammel iPhone. Det svarer til cirka 170 kroner. Med alle de iPhones, der er i USA, så kan Apple ende med at skulle betale mellem 310-500 millioner dollars. Altså helt op til 3,3 milliarder kroner.

En del af pengene skal også gå til at betale for de advokater, som har hjulpet forbrugerne i sagen. Hvis man vil have pengene, skal man selv bede Apple om at få dem. Det skriver mediet Finans.

Det er desværre kun, hvis du bor i USA, at du kan få udbetalt pengene. Så i Danmark må vi klare os med vores gamle iPhones.

Hvorfor gør Apple mobilerne langsomme?

Her er der store uenigheder mellem Apple og forbrugerne.

Forbrugerne mener, at Apple har gjort de gamle telefoner langsomme for at få folk til at købe et nyt batteri eller en ny iPhone. På den måde kan Apple tjene flere penge.

Det nægter Apple er grunden. Virksomheden siger, at batteriet selvfølgelig bliver slidt og gammelt med alderen. Apple fortæller, at skiftende temperaturer og et stort forbrug af telefonen er med til at slide på batteriet.

Virksomheden indrømmer dog, at nogle af opdateringerne gør telefonerne langsommere. Men det har man gjort for, at de gamle batterier ikke dør for hurtigt, lyder forklaringen. Apple siger altså, at det bliver gjort for kundernes skyld.

Apple har før fået bøder for at gøre iPhones langsomme

Det er ikke første gang, at Apple får en bøde for at installere software på mobiler, som gør dem langsommere. Det skriver mediet Børsen.

I starten af februar 2020 fik Apple en bøde på 185 millioner kroner fra de franske myndigheder. Apple valgte at betale bøden.

Her fik Apple også bøden for at gøre iPhones langsommere med vilje – uden at fortælle brugerne om det.

Selvom det er nogle store bøder, som Apple må betale, så har virksomheden penge nok. I 2019 havde Apple et overskud på 55,3 milliarder dollars. Det svarer til cirka 373 milliarder kroner. Det skriver Apple.

LÆS OGSÅ: Vild vækst: Selskabet bag Google er nu 1.000 milliarder dollars værd