Valg fra blokken

Adel bor i Mjølnerparken: “Jeg er så træt af folks fordomme”

Adel Storgaard bor i Mjølnerparken på Nørrebro. Han er træt af de fordommene, som følger med at bo der.

Foto: Andreas Hansen og Ditte Folkmann.

Mathilde Johannesen


1 november, 2021



Adel Storgaard bor i Mjølnerparken. Kvarteret har et ry for at være et af Københavns hårde områder, og det er han træt af.

Mjølnerparken på Nørrebro er på den omtalte ghettoliste, og kvarteret har i mange år været hjemsted for en del bander. Det har gjort, at mange spærrer øjnene ekstra op, når Adel Storgaard fortæller, at han bor i området – og det er han træt af.

”Mjølnerparken er et af de bedste områder, jeg har boet i. Derfor er jeg træt af de fordomme, som er forbundet med at bo i kvarteret. Du skal bare bruge hovedet, hvis du bor der. Men hovedet skal du bruge alle steder, du går”, slår han fast.

Hvad er godt ved at bo i området?

Da Adel Storgaard flyttede til Mjølnerparken, følte han sig hurtigt velkommen i det lokale fællesskab. Og netop fællesskabet er noget af det, som er rart ved at bo i området.

”Da jeg flyttede ind, bød naboerne mig velkommen med blandt andet lækker tyrkisk mad”, fortæller han. 

Fra sekundet naboerne ringede på døren, kunne han mærke, hvordan han blev medlem af et fællesskab, som gerne ville snakke og knytte bånd.

Og Mjølnerparkens mange bygninger rummer masser af liv, fest og farver. Det blev især tydeligt i sommer, hvor den lokale boligforening sørgede for, at de nye studenter blev fejret.

”Boligforeningen sørgede for, at alle beboerne kunne komme for at sige tillykke til de unge, som havde fået en gymnasial uddannelse. Her fik vi kage og slik, og så fik vi talt med hinanden”, fortæller han.

I Mjølnerparken får man altså ikke lov til at gå og gemme sig. Man kommer hinanden ved. Man hjælper hinanden.

Hvilke udfordringer har kvarteret?

Mjølnerparkens største udfordringer er ikke kriminalitet eller dårlig integration, hvis du spørger Adel Storgaard. Det er netop en af de fordomme, som han er ret træt af. I stedet synes han, at kvarterets største udfordring er måden, hvorpå politikerne taler om indvandrere og området.

”Politikerne skal stoppe med at tale grimt om indvandrere og de områder, hvor de bor. Stop med at tale om indvandrerdrenge, som skaber utryghed. Der er også unge danskere i provinsbyerne, som skaber utryghed”, siger han.

Men det er ikke kvarterets eneste udfordring. Ifølge Adel Storgaard er en anden udfordring politikernes fokus på, at beboerne skal skiftes ud.

Over 50 procent af beboerne i Mjølnerparken er indvandrere eller efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Det er blandt andet en af grundene til, at området står på ghettolisten.

Politikerne vil derfor gerne flytte dem til andre områder. På den måde håber de, at der kommer et større miks af mennesker i Mjølnerparken, og at indvandrende kan blive bedre integreret i andre dele af landet.

Men det synes Adel Storgaard ikke, der er grund til.

”Integrationen har aldrig gået bedre, end den gør nu. Hvis du kigger på fakta, er der færre unge med anden etnisk baggrund, der begår kriminalitet. Flere får også en uddannelse. Der er altså ingen grund til at hive folk ud af deres hjem”, fortæller han.

Her kan du læse mere om, at færre indvandrere og efterkommere begår kriminalitet, og flere får en uddannelse.

Hvad kan politikerne gøre?

Adel Storgaard er ikke i tvivl om, hvad politikerne kan gøre for Mjølnerparken. Det er faktisk ret enkelt.

”Politikerne skal ikke skære i de sociale aktiviteter til unge i de udsatte kvarterer. For hvis de ikke har nogle sjove ting at tage sig til, så finder de et alternativ – og det kan være kriminalitet. Der må gerne komme flere klubber, hvor man for eksempel spiller fodbold, basket eller hygger sig på anden måde”, fortæller han.

Fokus skal altså være på de aktiviteter, som skaber et fællesskab. Hvis politikerne sætter ind her, kan de hjælpe til, at de unge ikke hænger ud i hjørnerne af Mjølnerparken – og det er vejen frem.

Hvis du gerne vil have politikerne til at gøre noget for dit område, så husk at stemme til kommunal- og regionsvalget den 16. november 2021.

LÆS OGSÅ: Debat: Hvem har ansvaret for integrationen?