Valg fra blokken
Abdul bor i et udsat kvarter: Hvordan vil politikerne løse problemerne?
Abdul Hakim Mohammad bor i et af de belastede boligkvarterer, som politikerne og medierne har skarpt fokus på. Men hvordan er det egentlig at bo og være ung i et af de kvarterer, som politikerne ofte har en skarp holdning til?
22-årige Abdul Hakim Mohammad flygtede fra Syrien i 2016. Hans rejse fra Syrien endte i et boligkvarter i Sønderborg, som nogle vil kalde et udsat område. Abdul Hakim Mohammad kalder det sit hjem.
Kvarteret hedder Stenbjergparken, og her bor cirka 700 beboere. 75,7 procent af beboerne har en ikke-vestlig baggrund, og 48,3 procent af dem har ikke et arbejde.
”Stenbjergparken er jo i statistikken det mest belastede boligområde. Så vi har nogle udfordringer, som vi skal have løst, men jeg ved også, at der er mange, som er glade for at bo herude. Der er et godt fællesskab”, fortæller Daniel Staugaard. Han er medlem af byrådet for Venstre i Sønderborg.
På billedet nedenunder kan du se Stenbjergparken i Sønderborg.
Nogle vil måske tro, at det belastede boligkvarter er fløjet direkte ind på ghettolisten, men det er ikke tilfældet. For at et kvarter kan komme på ghettolisten, skal der minimum bo 1.000 mennesker.
Stenbjergparken kan altså ikke tage titlen som ghetto, fordi kvarteret har 700 beboere.
Men selvom Stenbjergparken ikke står på den omtalte liste, så har politikerne stadig et skarpt øje rettet mod kvarteret.
Har kvarteret plusser og minusser?
Hverdagen i Stenbjergparken har både plusser og minusser.
Ifølge Abdul Hakim Mohammad har området nemlig lidt af hvert. Der er blandt andet boligblokkene, som narkohandlerne sælger ved. Men der er også Kuben, hvor kvarterets unge mødes for at lave sjove aktiviteter og komme væk fra gaden.
”Kuben er et positivt sted. Her kommer de unge ud i samfundet, og de lærer dansk”, fortæller han.
Men Stenbjergparken er ikke kun sjove aktiviteter i Kuben. Der er også problemer, som Abdul Hakim Mohammad synes, at der bør gøres noget ved.
På billedet nedenunder kan du se Abdul Hakim Mohammad tale om sit kvarter med politikerne Daniel Staugaard og Jan Prokopek Jensen.
”I Stenbjergparken er der for meget narkohandel. Og vi ser måske politiet en eller to gange om måneden. Det er for få gange. Vi bliver nødt til at stoppe den kriminalitet. Ellers lærer de små børn det, og så bliver de måske selv til gangsters om 10 år”, siger Abdul Hakim Mohammad.
Men hvis udfordringerne skal løses, bør politikerne også komme på banen, mener Abdul Hakim Mohammad. Han vil derfor gerne høre, hvad politikerne konkret har tænkt sig at gøre.
”Vi har planer om, at nogle af blokkene skal rives ned. Det er jo ikke fordi, at de fejler noget, men det er for at begrænse antallet af boliger og beboere. Samtidig vil vi gerne have beboerne spredt”, fortæller Jan Prokopek Jensen. Han er medlem af byrådet for Socialdemokratiet i Sønderborg.
Hvordan løser vi problemerne?
Abdul Hakim Mohammad mener selv, at løsningen er bedre integration. Beboerne skal ud af deres lejligheder. De skal i arbejde, så de kan komme ud og bruge det danske sprog.
”Efter min mening kan man ikke blive integreret, hvis man kun er sammen med arabere. Der lærer du ikke dansk. Nogle af beboerne har boet her i 20 eller 30 år, og de kan stadig ikke tale sproget. Rejs dig op, gå ud i samfundet, lær dansk og få dig et arbejde. Man får ikke et liv af at være på kontanthjælp”, slår han fast.
I sidste ende har kvarteret brug for, at politikerne ikke kun taler om området. Der skal også gøres noget.
Mener du, at politikerne i dit område kan gøre mere for de udsatte kvarterer? Den 16. november er der valg til kommunerne og regionerne. Her kan du stemme på den politiker, som vil det samme som dig.
Du behøver ikke at være dansk statsborger for at stemme.
Se med i videoen, hvor Abdul Hakim Mohammad viser de to politikere Daniel Staugaard og Jan Prokopek Jensen rundt i Stenbjergparken.
LÆS OGSÅ: Kommunalvalg: Ved du egentlig, hvad din kommune bestemmer over?