Politik
EU-landene er enige om klima-mål – undtagen Polen
Natten til fredag blev næsten alle EU-landende enige om, at Europa skal være klima-neutrale i 2050. Men Polen vil ikke være med.
Det er altid svært, når mange skal blive enige om noget. Alle har en mening, og alle vil gerne blive hørt. Sådan er det også, når landende i EU forhandler om aftaler.
Men natten til fredag lykkedes det alle medlemmerne af EU at blive enige om, hvad de skal gøre ved klima-krisen. Næsten alle i hvert fald.
For Polen vil, som det eneste land, ikke være med i aftalen.
Hvad går aftalen ud på?
Aftalen går ud på, at EU skal være klima-neutrale i 2050. Det skriver EU-præsidenten Charles Michel på Twitter.
”Aftale om klimaneutralitet inden 2050 EU. Vi er nået frem til en aftale om dette vigtige mål,” skriver Charles Michel.
At være klima-neutral betyder, at man udleder lige så mange drivhus-gasser som optager. Europa er dermed det første kontinent, som laver en aftale om at blive klima-neutrale.
Hvorfor vil Polen ikke være med?
Inden de sidste forhandlinger ville tre lande ikke være med: Polen, Tjekkiet og Ungarn. Men resten af landende fik overbevist Tjekkiet og Ungarn om, at de skulle være med i aftalen.
Så nu er det kun Polen, der ikke vil. Polen foreslog selv, at de kunne være klima-neutrale i 2070 – altså 20 år senere end de andre lande. Men det ville resten af EU ikke være med til.
Polen siger, at de har brug for mere tid til at overveje aftalen.
”Vi vil nå målet i vores eget tempo. Vi skal være i stand til at gennemgå transformationen på en måde, der er sikker og økonomisk fordelagtigt for Polen,” sagde Polens premierminister Mateusz Morawiecki ifølge DR.
EU-landende skal mødes igen i juni 2020, hvor Polen kan overveje at slutte sig til aftalen.