Kultur
Ny rapport: Danske unge føler sig presset til at drikke
Ny rapport viser, at flere unge føler, at deres venner presser dem til at drikke mere, end de selv vil.
Hvert år på denne tid begynder en hel del unge på forskellige uddannelser. Starten på enten gymnasie eller videregående uddannelse er ofte forbundet med navnelege og fester. Og de mange fester betyder for mange også, at der skal drikkes en del alkohol. Men faktisk drikker langt flere unge danskere mere, end de egentlig har lyst til. Sådan lyder det fra Kræftens Bekæmpelse, der har undersøgt danskernes syn på alkohol i en ny rapport.
Rapporten er lavet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.
”Nej tak”
Andre tal fra rapporten
- 6 ud af 10 danskere mener, at alkoholforbruget herhjemme er for højt.
- 9 ud af 10 danskere mener, at det skal accepteres, når man siger ”nej tak” til alkohol.
- Hver fjerde dansker savner alkoholfrie alternativer, når de er i sociale sammenhænge – for eksempel fester.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Måske har du selv prøvet det. En af dine venner spørger, om du ikke vil have en øl, og du svarer nej tak. Men din ven accepterer ikke svaret og bliver ved med at spørge, om du ikke skal have den øl. Måske ender du med at tage imod øllen og modvilligt drikke den. Måske ender din ven med at forstå, at du faktisk ikke vil have den øl.
Hvis du har prøvet noget, der ligner, så er du slet ikke alene.
Rapporten fra Kræftens Bekæmpelse viser faktisk, at 54 procent af de 15-25 årige har oplevet, at deres venner har forsøgt at presse dem til at drikke, selvom de har sagt ”nej tak”.
Faktisk viser rapporten også, at hver tredje ung drikker mere alkohol, end de har lyst til, fordi de føler, at det forventes af dem.
En af forklaringerne kunne være den danske alkoholkultur. I hvert fald viser rapporten også, at mange danskere er enige om, at det kan være svært at være en del af fællesskabet, hvis man ikke drikker alkohol.
”Det viser tydeligt, at alkohol er en meget indlejret del af vores kultur i Danmark og i mange sammenhænge er en adgangsbillet til fællesskabet.” Sådan lyder det fra Anne Sofie Plum Christensen til DR. Hun er seniorprojektleder, og har været med til at lave rapporten for Kræftens Bekæmpelse.
Anne Sofie Plum Christensen husker også de unge på, at det måske er værd at overveje, om man selv er en af dem, som direkte eller indirekte presser andre til at drikke mere alkohol, end de har lyst til.
LÆS OGSÅ: Sygeplejerskernes strejke er slut: ”Vi bliver gjort til grin”