Online

Så mange videoer med corona-fake news sletter YouTube

Flere millioner videoer bliver hvert år slettet fra YouTube.

Foto: Obi Onyeador/Unsplash

Nanna Hein


30 august, 2021



Det vrimler med misinformation på nettet. Derfor bruger YouTube massevis af tid og energi på at slette millioner af videoer, der indeholder netop det.

Den populære videoplatform YouTube er gået i gang med et større sletningsarbejde. Platformen har siden coronakrisens begyndelse slettet en hel del videoer. Men nu skal det gå hurtigere.

Videoerne, der bliver slettet, bliver af YouTube selv kaldt for videoer med ”farlig misinformation om corona”.  Sådan skriver TV2

Hvor meget sletter YouTube? 

På bare et enkelt kvartal sletter videoplatformen mere end 10 millioner videoer fra platformen. De fleste af de videoer, der bliver slettet, når kun at blive set under end 10 gange.

Igennem årene har YouTube altså fjernet flere millioner videoer fra platformen. Men siden 2020 har mange af de slettede videoer handlet om coronaviusset. Faktisk er det mere end én million videoer med falsk information om corona, som platformen har fjernet.

YouTube er af flere lande blevet beskyldt for ikke at være god nok til at fjerne misinformation hurtigt nok. Det er grunden til, at platformen nu går ud og fortæller om, hvor meget der rent faktisk bliver slettet. Men samtidig lover YouTube også, at man vil forsøge at blive endnu hurtigere til at slette videoer med misinformation.

Hvad gør de sociale medier med misinformation?

I de seneste år har vi snakket meget om fake news og misinformation. Det har betydet, at blandt andet Facebook, Twitter og YouTube er blevet nødt til at gøre noget ved de mange opslag, billeder og videoer, hvor falsk fakta bliver delt. Det har de gjort på forskellige måder.

Nogle gange har de sat et mærkat på opslaget, som viser, at indholdet kan være vildledende. Det skete blandt andet flere gange for den tidligere amerikanske præsident Donald Trump. Men medierne kan altså også vælge at slette opslag og videoer. Og det er, hvad YouTube nu har gjort.

Faktisk fjernede YouTube også flere tusinde videoer med netop misinformation under det seneste præsidentvalg i efteråret.

Hvem spreder misinformation

Hvem der præcis laver de falske fakta, kan være svært at finde ud af. Det kan nemlig både være enkeltpersoner, der blot deler en mening, som så spreder sig. Men det kan også være en såkaldt bot. En bot er en form for robot, der er designet til at lave og sprede netop misinformation

Tilbage i begyndelsen af 2020 var der store problemer med botter, der spredte budskaber om, at klimaforandringerne ikke var ægte. Det kan du læse mere om her

Men noget tyder også på, at det ikke kun er botter, der spreder misinformation. Flere udenlandske influencere er nemlig blevet taget i at sprede falsk information om vaccinerne AstraZeneca og Pfizer.

Ifølge netavisen Zetland skulle et russisk firma med navnet Fazze have stået bag det. Fazze har kontaktet en række influencere og fået dem til at lægge udvalgte billeder og hashtags på TikTok, Instagram og YouTube. Faktisk blev der på blot én uge postet mere end 10.000 opslag med nogle af Fazzes udvalgte hashtags. 

LÆS OGSÅ: Overblik: Forstå sygeplejerskernes strejke – og hvorfor den nok stopper helt usædvanligt