Politik
Velkommen i skole: Mange steder bliver skoledagene anderledes – og kortere
Mange elever er kommet bagud under året med fjernundervisning. Nu skal det tabte indhentes. Derfor har skolerne fået penge og frihed til at lave lidt om på skoledagene.
Sommerferien er slut. I dag starter et nyt skoleår, hvor du forhåbentlig får lov til at bruge mere tid i klasselokalet end det forrige år.
Men på mange skoler kommer skoledagene ikke til at se ud, som du kender dem.
Nu skal der rettes op på de problemer, der er kommet under coronakrisen. Nogle elever er kommet bagefter med det stof, de skal lære. Andre elever har det ikke så godt, og de får måske svært ved at finde en plads i klassens fællesskab.
Derfor sætter mange skoler nu fokus på at få alle med igen. Det skriver DR. Politikerne vil også gerne give skolerne et fagligt løft. Før sommerferien satte de 295 millioner kroner af til netop det. Samtidig giver politikerne skolerne mere frihed til at bestemme, hvordan pengene skal bruges, og hvordan undervisningen skal se ud.
Det faglige løft er nødvendigt, mener formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen:
”Nogle elever har trives med digital undervisning, mens andre slet, slet ikke har fået det ud af det, som de ellers ville få. Derfor er vi nødt til lige nu at tilrettelægge undervisningen, så vi målretter den efter de behov, de forskellige elever har,” siger han til DR.
Derfor kommer din skoledag måske til at se lidt anderledes ud dette efterår.
To lærere og mere tavletid
Normalt er det politikerne, som i store træk bestemmer, hvordan din skoledag ser ud. Og hvad skolerne og lærerne skal bruge deres tid på.
Men den nye aftale giver skolerne mere frihed til at bestemme selv. Det betyder også, at skoledagene kan se ret forskellige ud fra skole til skole.
Lærerne får blandt andet lov til at bruge mindre tid på papirarbejde, for eksempel at lave elevplaner og rapporter. I stedet får de lov til at bruge mere tid foran tavlen.
Skolerne får også lov til at skære ned på særlige aktiviteter, som kaldes understøttende undervisning. Det kunne være en tur på gokart-banen eller i skoven for at lede efter insekter. I stedet kan de timer bruges til at lave undervisning med to lærere. På den måde kan flere få den hjælp, de har brug for lige nu.
Din skoledag kan blive kortere
Nogle skoler har valgt at gøre skoledagene kortere. Det gælder faktisk 8 ud af 10 skoler, skriver Politiken. Den beslutning er ikke en del af indsatsen efter corona, men en udvikling over længere tid.
Partiet Socialistisk Folkeparti (SF) har i mange år kæmpet for at gøre skoledagen kortere. Jacob Mark, som udtaler sig om undervisning på vegne af partiet, er glad for de nye tal.
”Vi tror på, at en god skoledag for børn ikke nødvendigvis er lang, den kan lige så godt være lidt kortere, men med mere tid til den enkelte elev,” siger han til Politiken.
82 procent af landets folkeskoler har fået godkendelse til at gøre skoledagen kortere. Det kan være på et eller flere klassetrin.
Der er kun to kommuner ud af de 98 i Danmark, hvor ingen af skolerne vil skære ned på skoletimerne, nemlig Brøndby og Herlev.
LÆS OGSÅ: Danskere har opfundet noget, som kan bekæmpe kvindehad online