Politik
I hele EU flytter folk fra landet og ind mod byen – hvorfor er det et problem?
Mange mennesker i EU flytter fra landet og ind mod byen, blandt andet i jagten på en uddannelse og et job. Det vil EU gøre noget ved.
Måske er du selv vokset op i en lille by? Måske kender du én, som er fra en lille by?
En lille by, hvor alle kender hinanden. Hvor der kun er én skole. Hvor bussen kun kører en gang i timen – hvis den overhovedet kører.
Det kan være hyggeligt at bo i en lille by. Men alligevel flytter rigtig mange mennesker ind mod de store byer.
Særligt de unge flytter væk fra landsbyerne. De flytter ind til de store byer for at få en uddannelse, et arbejde og for at bo et sted med lidt mere gang i den.
Og mange kommer ikke tilbage til landsbyen igen. I Danmark er det kun hver femte, som vender tilbage til det område, som de kommer fra.
Når man flytter væk fra et område, så siger man, at området bliver affolket. Og affolkning er et problem i hele Europa.
Hvorfor er affolkning et problem?
Hvorfor er det et problem, at alle gerne vil bo i byen? Kan folk ikke bare gøre det?
Ifølge Steffen Damsgaard, så er affolkning et problem af flere grunde. Han er formand for Landdistrikternes Fællesråd. Det er en organisation, som kæmper for de områder i Danmark, der ligger langt fra de store byer.
”Jo færre folk der bor i et område, jo færre folk er der til at støtte lokalsamfundet. Det kan betyde dårligere mulighed for uddannelse. Færre arbejdspladser. Færre til at købe varer i de små butikker. Der vil blive lukket skoler. Samfundet vil langsomt skrumpe ind,” siger han.
Et af de steder i Danmark, som har problemer med affolkning, er på Lolland, der ligger syd for Sjælland. Det forklarer Tobias Dinesen fra partiet Venstre. Med sine 23 år er han det yngste medlem af byrådet i Lolland Kommune.
”Vi har kæmpestore problemer med affolkning. Det er især de unge, som flytter for at studere i de store byer. De ældre flytter for at finde et arbejde. Og så begynder folk at flytte, fordi andre flytter. Den anden vej flytter folk hertil, som ikke har råd til at bo i de store og dyre kommuner. Det er også et problem,” forklarer han.
Hvad gør EU ved affolkning i Danmark?
En af grundene til, at mange flytter, er arbejdspladser. Der mangler simpelthen jobs i de små byer.
EU støtter derfor små virksomheder og iværksættere på landet. Hvis man har en god idé, så kan man få penge af EU til at starte sin virksomhed. Så håber man, at virksomheden kan vokse sig større og ansætte nogle flere mennesker. På den måde kan man skabe nye jobs.
Man kan få støtte via en ordning, som hedder lokale aktionsgrupper (LAG). Der er 26 LAG-grupper i Danmark. De ligger i hvert sit lille område. De enkelte LAG-grupper ved derfor, hvilken type forretning der er brug for i området.
”Det kan være små virksomheder, som har gang i en udvikling, men ikke har ressourcer og økonomi til det næste step. Så kan man få LAG-midler til at skabe en udvikling eller starte en virksomhed op. Det kan være lokal produktion at fødevarer, kunsthåndværker og så videre,” siger Steffen Damsgaard.
Tobias Dinesen er glad for, at EU støtter de mange små virksomheder på blandt andet Lolland.
”EU gør en del med LAG-projekterne. De kan støtte de små virksomheder. Det må vi ikke som kommune. Det ville være unfair konkurrence. Men det er svært for EU, som er så stort, at sige ‘Nu redder vi Lolland.’”
Han mener ikke, at det er EU’s job at sørge for, at folk bliver boende i en lille by.
”EU gør faktisk mere, end jeg forventer. Men jeg mener ikke, at det er EU’s opgave at sørge for, at folk ikke flytter fra landet til byerne i Danmark, Grækenland, Italien og så videre. Det er op til landene selv at sørge for, at gøre vores områder på landet til noget godt,” siger han.
EU vil i fremtiden også bruge penge på at hjælpe områderne på landet i hele Europa. Blandt andet via den store pulje af penge, som skal få gang i økonomien igen efter coronakrisen. Det kan du se mere om i videoen herunder: