Politik
Eksamen i folkeskolen bliver lavet om: Den højeste karakter gælder
Folkeskoleelever får til sommer hævet deres karakter fra afgangsprøven, hvis den er lavere end årskarakteren.
Hvis du går i folkeskole, så ved du alt om, at det sidste år har været meget anderledes på grund af corona. Og for mange elever meget svært at komme igennem på grund af undervisning online.
Det er politikerne godt klar over. Derfor laver de sommerens eksaminer for elever i 9. og 10. klasse om. Det har et flertal i Folketinget bestemt.
Normalt får du både en årskarakter og en prøvekarakter til eksamen. De to karakterer er ikke nødvendigvis ens. Men det bliver de i år. Politikerne har nemlig lavet reglerne om, så den højeste karakter gælder. Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.
Det betyder, at hvis man får en højere årskarakter end eksamenskarakter, så er det årskarakteren, der gælder. Men hvis man får en højere karakter til eksamen, så er det den, der gælder.
“I den her situation er der ingen nemme løsninger. Det er helt afgørende, at eleverne kommer til eksamen og får mulighed for at vise, hvad de kan. Men det er også vigtigt, at vi tager hensyn til den helt særlige situation, der præger dette skoleår,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i pressemeddelelsen.
“Med den her løsning letter vi en del af presset for nogle af de yngste elever, der går til prøve for første gang, og vi sikrer samtidig, at eleverne får den eksamenstræning, de har brug for,” siger hun.
Færre eksaminer til sommer
I februar besluttede politikerne, at der på grund af corona ikke skulle afholdes lige så mange eksaminer til sommer, som man plejer. Det vælger man at holde fast i. Det betyder, at eleverne i folkeskolens 9. og 10. klasse i år kun skal op i skriftlig og mundtlig dansk, mundtlig engelsk og skriftlig matematik.
Den aftale er flere af partierne i Folketinget enige om at holde fast i. Blandt andet hos partiet Venstre. Det fortæller Ellen Trane Nørby. Hun er ordfører for undervisning i partiet. Hun mener, at det er godt, at aftalen fra februar gælder, så der ikke kommer flere ændringer både for elever og lærer. Det fortæller hun til Folkeskolen.dk.
“Den mindre justering på 9. og 10. klasses afgangseksamen giver også god mening, da vi med den model fastholder eksamensplanen, men samtidig tillægger årskaraktererne mere værdi og giver mere ro i maven for de elever, der har oplevet store udfordringer med den langvarige hjemmeundervisning”, siger hun.
Læs også: Kun 1 ud af 3 anbragte unge tager folkeskolens afgangseksamen