Videnskab
Mistanke om blodpropper: Johnson & Johnson-vaccine udskydes
Den vaccine, som Danmark har bestilt flest af, bliver nu mistænkt for at føre til risiko for blodpropper i meget sjældne tilfælde. Nu bliver den sat på pause.
I dag ankommer et læs af en ny vaccine mod corona til Danmark. Der lander 84.000 doser. Det er vaccinen fra firmaet Johnson & Johnson, som allerede er givet til knap syv millioner mennesker i USA.
Vacciner i Danmark
Indtil videre er fire vacciner mod corona ankommet til Danmark:
- Pfizer og BioNtech – bruges nu
- Moderna – bruges nu
- AstraZeneca – sat på pause indtil 15. april
- Johnson & Johnson – ankommet, men sat på pause på ubestemt tid
Men nu udskyder Johnson & Johnson brugen af vaccinen i hele Europa – altså også i Danmark. Det skriver firmaet i pressemeddelelse.
”Vi har taget en beslutning om at udsætte udrulningen af vores vaccine i Europa,” skriver Johnson & Johnson.
Den beslutning kommer efter, at de amerikanske sundhedsmyndigheder har anbefalet at sætte vaccinen på pause. Det har de gjort, fordi det skal undersøges, om der er risiko for blodpropper, hvis man får vaccinen.
I USA har seks personer fået blodpropper, efter de fik vaccinen. Ud af næsten syv millioner vaccinerede er det ikke mange. Men nu skal det undersøges, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.
Danmark har bestilt 8,2 millioner doser af vaccinen. Man skal kun have ét stik. Derfor er der vacciner til 8,2 millioner mennesker. Det er den vaccine, vi har bestilt flest af. Hvis vaccinen ikke skal bruges i Danmark alligevel, kan det altså blive en stor udfordring.
Hvad er blodpropper helt præcis?
En blodprop er en blodklump, som har ændret sig fra at være flydende til at være i en gele-agtig eller halvfast tilstand.
En blodprop kan sætte sig fast i et blodkar – altså de rør, som blodet løber igennem i kroppen. Hvis det sker, blokerer blodproppen for, at blodet kan strømme, som det skal. Og det kan føre til forskellige problemer, afhængigt af hvor i kroppen proppen er.
En blodprop i hjertet eller lungerne kan føre til problemer med at trække vejret, trykken for brystet, hurtig hjertebanken, besvimelse eller blod i spyttet. Man kan dø af en blodprop, hvis den ikke bliver fjernet i tide.
Hvis man har en blodprop i et ben eller en arm, kan det føre til smerte, bleghed, kulde, følelsesforstyrrelser og lammelse.
Der kan være mange grunde til, at man får en blodprop. Man øger risikoen for at få en blodprop, hvis man for eksempel ryger, ikke motionerer, er meget overvægtig, drikker meget alkohol, har for højt blodtryk eller for meget fedt i blodet.
Var der ikke en anden vaccine, som blev forbundet med blodpropper?
Jo. Der er også mistanke om, at vaccinen fra AstraZeneca, som er lavet af et britisk og svensk firma, kan føre til blodpropper i sjældne tilfælde.
En række eksperter i EU har undersøgt vaccinen. De sidder i af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), som skal sørge for, at alle vacciner i EU er sikre at bruge.
Den 8. april vurderede de, at der sandsynligvis er en sammenhæng mellem blodpropperne og AstraZenecas vaccine. Men at blodpropperne kun opstår i ekstremt sjældne tilfælde. Det skal der nu stå på vaccinen.
EMA har undersøgt 86 sager, hvor folk har fået blodpropper. 18 af dem døde af blodpropperne. Blandt andre en dansk kvinde på 60 år. EMA vurderer, at 1-2 ud af 100.000 bliver ramt af blodpropper efter at have taget vaccinen. Det skriver mediet The Guardian.
Men fordi mange stadig dør af coronavirus, mener EMA, at man stadig skal bruge vaccinen. Eksperterne mener, at fordelene ved vaccinen opvejer risikoen.
Men i Danmark er vaccinen sat på pause indtil den 15. april. De danske sundhedsmyndigheder skal nu vurdere, om den stadig skal bruges, eller om den helt skal droppes.
I Danmark har 150.000 fået det første stik. 500 har fået begge stik.
Hvad betyder det for vores vaccineplan?
Der er lavet en plan for, hvornår forskellige grupper i befolkningen skal vaccineres. Den plan kan man se i vaccinationskalenderen her.
Men hvis Danmark ender med at droppe både vaccinen fra Johnson & Johnson og AstraZeneca, så kan planen blive meget forsinket. Sundhedsstyrelsen skal tage stilling til begge vacciner i denne uge.
Det står ikke klart, hvad beslutningen om at udskyde Johnson & Johnsons-vaccinen i EU kommer til at betyde for Danmark. Det siger statsministeren Mette Frederiksen til Ritzau ifølge TV 2:
”Vi ved ikke endnu, hvad det betyder for den danske vaccineudrulning. Vi skal være sikre på, at risici ved vaccinerne står mål med udbyttet af vaccinerne. Det må vi overlade til de danske og europæiske sundhedsmyndigheder at vurdere.”
Hun siger dog også, at det kan ændre på planen for vaccination:
”Der er en risiko for forsinkelser med pauseringen af AstraZeneca og meldingen fra Johnson & Johnson.”
Politiken skriver, at hvis begge vacciner bliver skrottet, kan planen blive forsinket med flere måneder. Det betyder, at alle i Danmark først kan være vaccineret på et tidspunkt i efteråret.
LÆS OGSÅ: Eksperter i EU: Bestemt vaccine er sandsynligvis skyld i blodpropper