Kultur

Kunstner skrev en skjult og skør besked i et af verdens mest berømte malerier

En ansat på Nasjonalmuseet i Oslo undersøger skriften i hjørnet af maleriet.

Foto: Annar Bjoergli/AFP/Ritzau Scanpix.

Julius Christiansen Tromholt


24 februar, 2021



En mystisk og skjult besked på maleriet ”Skriget” blev skrevet af kunstneren bag maleriet, Edvard Munch. Det viser en ny undersøgelse.

De fleste kender nok maleriet skriget.

Edvard Munch

  • Blev født i Norge i 1863. Han døde i 1944. Han blev 80 år gammel.
  • Edvard Munch var maler og kunstner. Han er en af de mest berømte nordmænd i historien. Særligt hans maleri ”Skriget” er berømt over hele verden.
  • Han malede ofte over temaerne jalousi, angst og fortvivlelse.

    Kilder: DR, Visitnorway.

Maleriet er blevet kaldt det mest berømte maleri i verden – næstefter “Mona Lisa”. Det har endda sin egen emoji 😱.

Billedet blev malet af den norske kunstner Edvard Munch. Faktisk har han malet fire forskellige udgaver af det. En af udgaverne blev solgt for næsten 700 millioner kroner til en rigmand i USA i 2012.

I en udgave fra 1893 har man fundet en lille besked skrevet med blyant oppe i maleriets venstre hjørne. Man kan kun se beskeden, hvis man kigger godt efter. Her står ”kan kun være malet af en galning”.

Den lille besked blev opdaget allerede i 1904. Og siden har flere undret sig. Var det mon Edvard Munch, som skrev beskeden? Eller var det hærværk?

Nu har man en gang for alle undersøgt det. Og det viser sig, at det er skrevet af Edvard Munch selv. Det skriver Nasjonalmuseet i Oslo i en pressemeddelelse. Det er her, at maleriet hænger.

Sådan ser “Skriget” ud:

Foto: Boerre Hoestland/AFP/Ritzau Scanpix.

Hvordan har man fundet ud af det?

En række eksperter har undersøgt skriften på billedet. Den har man sammenlignet med Edvard Munchs håndskrift fra breve og dagbøger. Og det er den samme. Det forklarer Mai Britt Guleng, som har stået i spidsen for undersøgelsen, til mediet New York Times.

”Inskriptionen er blevet nøje undersøgt, bogstav for bogstav, ord for ord, og den er identisk med Munchs håndskrift, så der er ingen tvivl,” siger hun.

Der er blevet brugt flere forskellige teknikker for at undersøge skriften. Man har blandt andet taget et infrarødt fotografi af maleriet. Det kan vise farver, som vi ikke kan se med øjet.

Sådan ser den lille besked i billedets hjørne ud:

Foto: Boerre Hoestland/AFP/Ritzau Scanpix.

Hvorfor skrev han det?

Efter at have malet billedet i 1894, begyndte flere at tro, at Edvard Munch var sindssyg. Blandt andet skulle en studerende have kaldt ham sindssyg i 1895 efter en debat i Oslo.

Det skulle have såret Edvard Munch dybt. Derfor skrev han beskeden på billedet. Både som en sjov kommentar, men også fordi, at han var bange for, om han rent faktisk var sindssyg.

Han kæmpede da også med flere psykiske lidelser i sit liv. Han havde blandt andet angst. Det forsøgte han at vise gennem maleriet. Det forklarer Bente Scavenius, som er ekspert i kunst, til DR.

”Han mistede både sin mor og sin søster meget tidligt i livet, så han har båret rundt på alle de her frygtelige oplevelser, som er skildret i ét og samme billede,” siger hun.

I 1908 blev Edvard Munch indlagt med en depression.

LÆS OGSÅ: 5.000 år gammelt bryggeri fundet i Egypten: Kunne lave 22.400 liter øl ad gangen.