Kultur
Dansk teater laver ny forestilling om Greta Thunberg
Dansk teater vil sætte unges interesser i fokus. De starter med en forestilling om Greta Thunberg.
Aveny-T er et teater, der ligger i København. De har tidligere lavet en teaterforestilling om tv-serien Skam, og nu vil de lave en forestilling inspireret af Greta Thunberg. Den unge klimaaktivist, som er blevet verdensberømt for sine hårdtslående taler om at redde klimaet, før det er for sent. Det skriver Politiken.
Aveny-T har fået personlig tilladelse af Greta Thunberg til at bruge dele af hendes taler om klima og miljø.
Teaterstykket handler om en ung pige, Clara, som ser op til Greta Thunberg og vil være præcis som sit store idol. Hun kaster sig ind i klimakampen.
Forestillingen vil samtidig undersøge, hvorfor det er en kun 15-årig pige, der har fået folk over hele verden til at bekymre sig om klimaet – og ikke politikerne. Det gjorde hun for godt to år siden, da hun begyndte sin klimastrejke foran det svenske folketing i Stockholm. Greta Thunberg er i dag 18 år gammel.
“At undersøge et levende ikon, der på under et år næsten har fået status som en af de store profeter, finder jeg vildt interessant. Hvad gør det ved et menneske? Og hvilke psykiske konflikter indebærer det at have verdens øjne rettet mod sig? Hvorfor har verden brug for ikoner for at samle sig, og hvorfor er det et ungt menneske på 15 år, der kan tale så direkte til os og vores samvittighed? Hvad fortæller det om os, vores samfund og om ikonet Greta Thunberg?,” siger Emil Rostrup på Aveny-T’s hjemmeside. Han skal iscenesætte forestillingen.
Vil bygge ny scene for unge
Aveny-T har dog langt større planer. Man vil bygge en helt ny scene for 25 millioner kroner, som skal stå klar i 2022. Her skal alle forestillinger være skabt af unge, om unge og til unge.
Manden, der står bag det store projekt, er Aveny-T’s direktør Jon Stephensen. Han forklarer, at han synes, at teaterstykker skrevet i 1800-tallet fylder for meget på de danske teatre. Til spørgsmålet om, hvorfor han vil bygge en ny scene til ungdomsteater, svarer han sådan her til Politiken:
“Fordi tiden i den grad er til det. Og fordi unge har et liv, der er dramatisk og meget mere interessant at beskæftige sig med, fordi der er så mange udfordringer, som deres egne forældre ikke kan italesætte – for de ikke har været der. Det er kun de unge selv, der kan løse det, og derfor bliver det pludselig meget interessant, også for voksne,” siger Jon Stephensen.
Andre teatre deler samme drøm
Der er andre danske teatre, som også arbejder på at bringe de unges historier ind på scenen. Nemlig Folketeatret, som i 2020 startede en ny ungdomsscene.
Projektet hedder Under Huden, og ideen er, at unge skal fortælle deres egne historier på scenen. Emnerne kan blandt andet være selvskade, det at være tyk eller at føle præstationspres. Silje Shearman Poulsen er projektleder på Under Huden.
“Det giver noget autenticitet og intimitet, når performeren fortæller sin egen historie. Det bliver en anderledes oplevelse, end man er vant til, at der står et helt almindeligt menneske og fortæller sin historie på en kreativ måde,” fortæller Silje Shearman Poulsen og fortsætter:
“Vi vil gerne give et kreativt frirum til unge mennesker, hvor de kan snakke om det, der fylder i deres hverdag. Vi vil gerne sørge for, at de bliver set, hørt og lyttet til,” siger hun.