Politik
Børns Vilkår: Børn og unge er bange for at miste deres venner under coronakrisen
Flere børn og unge har problemer med angst og stress under corona-nedlukningen. Sundhedsplejerske har aldrig oplevet noget lignende.
I snart to måneder har skoler og ungdomsuddannelser været lukket ned på grund af corona. Det har betydet, at mange børn og unge føler sig ensomme uden deres venner i dagligdagen. Det fortæller Børns Vilkår, som er en organisation, der arbejder med børn og unges trivsel.
De driver også BørneTelefonen, som man kan ringe til, hvis man oplever problemer i ens hverdag. Det skriver Politiken.
Børns Vilkår fortæller, at den dårlige trivsel under corona-nedlukningen er stigende. De fik nemlig 178 opkald fra børn og unge i januar, mens de fik 90 opkald i december måned. Mange af samtalerne handler om ensomhed.
“Der er børn og unge, som fortæller, at de har en modløshed og tristesse, som de næsten ikke helt forstår. Og nogle af dem går med denne følelse alene, fortæller de,” siger Ida Hilario, som børnefaglig konsulent hos BørneTelefonen.
Hun fortæller også, at børnene er bange for, at deres venner ikke er der, når de kommer tilbage i skole.
“Jeg har aldrig oplevet noget lignende”
Børns Vilkår er ikke de eneste, der er bekymrede for de unges trivsel.
Helle Attrup-Christiansen er sundhedsplejerske i København, og hun er dybt bekymret for de børn og unge hun til daglig har med at gøre.
Hun fortæller i et interview med Politiken, at hun aldrig har oplevet noget lignende i hendes 16 år som sundhedsplejerske.
Børnene viser tegn på søvnproblemer, ensomhed og angst. Hun understreger, at det ikke kun rammer børn og unge, som normalt har det svært. Det rammer også børn, som tidligere var velfungerende og glade og ikke havde psykiske problemer.
“Ensomheden er et kæmpestort problem. Børn fortæller, at de savner deres venner, at de kun ser deres forældre, og måske ser de ikke engang dem store dele af dagen, fordi de arbejder meget. Og det her rammer hele familien. Børnene føler, de ikke bliver set eller er i vejen, og forældrene føler, at de svigter, fordi de skal være alt for mange steder på én gang,” siger hun til Politiken.
De yngste kan komme i skole igen
Nu forsøger politikerne at gøre noget ved problemet. Fra den 8. februar kan børn fra 0.-4.-klasse komme i skole igen. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen i går mandag på et pressemøde. Og det er de unge glade for. Det fortæller Mathias Storm på 10 år til TV 2.
“Det bliver virkelig fedt ikke at sidde foran en skærm. Man har fået nok af det. Det er fedt at komme i skole,” siger han.
Hvis du har brug for at tale med nogen, så kan du kontakte Headspace på 25 97 00 00 eller chatte med dem her. Hos Headspace kan unge mellem 12-25 år få hjælp og rådgivning.
Eller du kan ringe eller skrive til BørneTelefonen på 116111.
Læs også: Ny undersøgelse: Coronakrisen giver flere unge stress