Nogle gange er der demonstrationer i Danmark. Det sker, når folk samler sig, fordi de er utilfredse med noget.
Der har for eksempel været mange demonstrationer til fordel for klimaet. Dem har du måske selv været med til. De varer for det meste én dag, og så tager man hjem igen.
I den kinesiske region Hongkong demonstrerer massevis af folk lige nu. Her har demonstrationerne varet i mere end fem måneder. Der har været næsten to millioner mennesker på gaden på samme tid, og det er blevet til mange vilde kampe mellem politiet og demonstranterne.
Demonstranterne har blandt andet kastet med molotov cocktails, som er hjemmelavede ild-bomber. Politiet har svaret ved at skyde med vand-kanoner og tåregas-granater. Gas som får dig til at græde, når det rammer dine øjne.
Demonstranterne har blandt andet besat et universitet, hvorfra de har skudt mod politiet med blandt andet bue og pil.
Flere store veje i byen er blevet blokeret. Danske studerende, som har valgt at studere i Hongkong, er taget hjem igen. Det er nemlig for farligt at være der lige nu.
Situationen er altså helt gal i Hongkong. Men hvad er det lige, der sker? For at forstå det, er vi først nødt til at forstå forholdet mellem Kina og Hongkong.
Hvad er Hongkong? er et lille ø-område sydøst for Kina på størrelse med Lolland-Falster i Danmark. Der bor dog liiidt flere mennesker end på Lolland-Falster. Faktisk bor der flere i Hongkong, end der gør i hele Danmark. Der bor nemlig over syv millioner mennesker i Hongkong. Så der er ikke langt hen til naboen.
“Forholdet mellem Kina og Hongkong beskrives som et land, to systemer,” forklarer Nis Høyrup Christensen, som har forsket i Kina på Copenhagen Business School.
Hongkong har haft en ret speciel historie. Under en krig i 1842 mellem Kina og Storbritannien (England og Irland) erobrede briterne Hongkong. Dengang var det slet ikke den store by, som det er i dag.
I 1898 blev de to lande enige om, at Storbritannien skulle leje Hongkong af Kina i 99 år. Det er altså lidt noget andet end at leje en film eller et løbehjul fra gaden.
Den aftale sluttede 1. juli 1997. Derfor blev Hongkong igen kinesisk. Men inden aftalen sluttede, blev Storbritannien og Kina enige om, at når Hongkong blev leveret tilbage til Kina, så skulle Hongkong have lov til at beholde sin måde at styre området på i mindst 50 år – altså indtil år 2047.