Identitet

Depression, selv-skade og lavt selv-værd: Unge homo- og biseksuelle har det sværere end hetero-venner

Halvdelen af de homo- eller biseksuelle i en ny britisk undersøgelse har tegn på depression.

Foto: Andrews Neel/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


22 november, 2019



Britiske unge, som er tiltrukket af sit eget eller begge køn, har det dårligere end andre unge.

At have en hemmelighed. Det kan være spændende, men det kan også hårdt. Især hvis man føler, at man ikke kan dele den. At folk vi se anderledes på én, hvis man gør det – eller at man vil se anderledes på sig selv.

For nogle er det nemt at sige, at man er bi-seksuel eller homo-seksuel. For andre kan det være en tung hemmelighed, som kræver mod og kræfter at dele.

En ny undersøgelse fra England viser, at 14-årige homo- og biseksuelle har det dårligere end hetero-seksuelle på samme alder (når man er heteroseksuel, er man tiltrukket af personer af det modsatte køn). Der er større sandsynlighed for, at de bi- og homoseksuelle skader sig selv og har tegn på svær depression. Det skriver DR.

Halvdelen skader sig selv

Den nye undersøgelse er lavet blandt 10.000 unge briter. Og den viser en bekymrende forskel på, hvor dårligt homo- og biseksuelle på 14 år har det i forhold til de heteroseksuelle på samme alder.

De homo- og biseksuelle har fem gange større sandsynlighed for at skade sig selv – for eksempel at skære i sig selv – end de heteroseksuelle. De har også fem gange større sandsynlighed for at have symptomer på depression. Og så har de lavere selv-værd og oplever mere mobning.

54 procent af de homo- eller biseksuelle har enten tegn på depression eller skader sig selv – eller begge dele.

Hvad med danske homo- og biseksuelle?

Undersøgelsen er lavet i England, og den kan ikke sige noget om, om danske homo- og biseksuelle unge har det på samme måde.

Men i den store danske undersøgelse Sexus fra i år kan man se, at danske homo- og biseksuelle mellem 15-89 år også har større sandsynglighed for at skade sig selv.

Netop Sexus-undersøgelsen viser også, at det kan være rigtig svært at være trans-kønnet i Danmark. Det vil sige, at man ikke føler sig som det biologiske køn, man er født med – læs mere om det her.

Hvis du har brug for råd, hjælp eller en at tale med, så kan du ringe til Livsliniens rådgivere på: 70 201 201. Du kan også skrive og chatte med dem her.