Identitet
Sofie Linde vinder prisen for “Årets Danske Tale”: Nu fortæller hun om talen
I 2020 har der været et stort fokus på sexisme i Danmark. Det hele startede med en tale, som tv-værten Sofie Linde holdt. Nu har talen vundet en pris.
Hvert år bliver der uddelt en pris for Årets Danske Tale.
Tidligere er prisen blevet vundet af folk som statsminister Mette Frederiksen og Kronprinsesse Mary.
Danske Taler
- Prisen for Årets Danske Tale bliver uddelt hvert år.
- En række dommere afgør, hvem årets vinder bliver. Prisen bliver uddelt af Danske Taler.
- Danske Taler har samlet en række vigtige taler, som handler om det danske samfund. Dem kan du finde på www.dansketaler.dk.
Kilde: Dansketaler.dk.
Men i år blev den vundet af 31-årige Sofie Linde. Det skriver Danske Taler i en presse-meddelelse.
Til årets Zulu Comedy Galla holdt hun nemlig en tale, som vendte op og ned på hele Danmark.
Normalt handler showet om jokes og underholdning. Men Sofie Linde talte om noget meget alvorligt. Talen handlede nemlig om sexisme og seksuelle krænkelser.
Hun fortalte om en episode, som skete for 12 år siden, da hun lige var startet på DR.
”Jeg var 18 år og startede på DR. Jeg skulle til jule-frokost. Havde glædet mig enormt meget. En stor tv-kanon kommer over til mig og siger til mig, at hvis jeg ikke sutter hans pik, så ødelægger han min karriere. Jeg sagde nej. Jeg er ret sikker på, at du kigger på mig nu. Det gik jo meget godt alligevel,” sagde hun.
Læs mere om Sofie Lindes tale her.
Siden talen har mange kvinder stået frem, for at fortælle deres historier om sexisme og sex-chikane.
Hvordan skrev hun talen?
Da Sofie Linde modtog prisen, skulle hun holde endnu en tale. I den fortalte hun, hvordan årets tale var blevet til.
”Da jeg blev tilbudt at lave Zulu Comedy Galla som vært, var jeg rasende bevidst om, at det ville blive første gang i min karriere, at jeg ville få en mikrofon, hvor jeg i høj grad selv kunne bestemme, hvad jeg gerne ville sige,” fortalte hun.
Sofie Linde er vært på programmet X Factor. Men her skal hun sige nogle bestemte ting. Hun vidste derfor, at hun gerne ville tale om feminisme og sexisme. Men hvordan gør man det?
”Jeg husker, at vi sad på redaktionen og snakkede frem og tilbage. For hvordan laver man en tale om feminisme?”
”Pakker man alle problematikkerne ind i jokes fra start til slut? Skælder man ud? Hvordan gør man?”
Sofie Linde besluttede hurtigt, at talen skulle handle om hende selv.
”Den første sætning, som kom til mig var ”Vi kan godt lege, at der ikke forskel på mænd og kvinder, men det er der!” Og netop dén sætning blev faktisk vores udgangspunkt for selve talen,” forklarer hun.
Hun fortalte, at talen blev skrevet om flere gange. Den blev først færdig lige inden showet.
”Talen var svær at skrive færdig, og faktisk først efter general-prøven blev det sidste punktum sat og den sidste rettelse lavet. Den har været meget lang. Den har været kort og ind til benet. Den har været vred, og den har været sjovere. Og til sidst, så blev den, som den blev på baggrund af en følelse i maven. Hvad føltes rigtigt?”
Sofie Linde fortalte også, at hun er glad for, at hun fik ændret noget med sin tale. Og at så mange kvinder har støttet hende – og har fortalt deres egne historier.
“Talen står for mig som et symbol på, at man kan ændre noget ved at ødelægge den gode stemning”
“Vi skal passe på hinanden og behandle hinanden med den respekt, den som vi selv ønsker at få tilbage. Det har jeg lært af min mor. Og det har jeg også tænkt mig at lære mine døtre. Sammen er vi stærkest,” sluttede Sofie Linde.
Du kan læse hele Sofie Lindes takke-tale her.
Hvad har talen betydet?
Sofie Linde fortalte om sine egne oplevelser med sexisme og sexchikane. Men efter hendes afsløring begyndte flere kvinder at gøre det samme.
Det startede i medie-branchen. 1.615 kvinder har skrevet under på, at de støtter Sofie Linde – de mener også, at der er et stort problem med sexisme i mediebranchen. Mange delte også historier om deres egne #MeToo-oplevelser.
Så var turen kommet til kvinder i dansk politik. Over 300 kvinder har skrevet under på, at der er et problem med sexisme i dansk politik. Det gælder også i ungdoms-partierne, viser en serie fra TV 2.
Bagefter fulgte lægerne, kunstnerne, bog-branchen, advokaterne, og restaurant- og hotel-branchen. Det er væltet frem med historier om sexchikane.
Nogle af kvindernes fortællinger har fået konsekvenser. Flere har nemlig mistet deres job.
Blandt andre måtte Morten Østergaard, lederen af partiet Radikale Venstre, træde tilbage efter beskyldninger om sex-krænkelser – læs mere om det her.
Frank Jensen, overborgmesteren i København, måtte også forlade sit job, efter en række kvinder anklagede ham for flere sex-krænkelser i løbet af de seneste 30 år – læs mere om det her.
LÆS OGSÅ: Hun skrev historie: Nu kommer Sofie Lindes kjole på museum.