Politik

Klar til at sortere 10 slags affald? Det foreslår regeringen for at hjælpe klimaet

Putter du allerede dit mad-affald i en grøn plastikpose for sig? Det er bare én af de 10 typer af skrald, som regeringen vil have dig til at sortere.

Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


18 maj, 2020



Vi skal genbruge mere af vores affald i stedet for at brænde det, mener regeringen. Det betyder, at vi også skal sortere affaldet i flere kategorier.

Mad. Papir. Pap. Plastik. Og tøj.

Det er bare nogle af de 10 forskellige slags affald, som regeringen vil have os til at sortere i fremtiden. Regeringen kommer med det nye forslag som første del af en stor plan for, hvordan vi skal hjælpe klimaet i Danmark, skriver TV2.

Hvis regeringens forslag bliver til virkelighed, skal vi altså vælge mellem 10 forskellige kategorier af affald, når vi skal smide noget ud.

10 typer affald

Her er de 10 typer af affald, som regeringen vil have dig til at sortere:

  • Mad
  • Papir
  • Pap
  • Metal
  • Glas
  • Plastik
  • Tekstil – for eksempel gammelt tøj
  • Fødevare-kartoner – for eksempel mælke-kartoner
  • Rest-affald – det affald, som er tilovers
  • Farligt affald – for eksempel rengøringsmidler, som indeholder farlige stoffer.

I dag er det hver enkelt kommune, som bestemmer, hvordan affaldet skal sorteres. I nogle kommuner skal man sortere tre typer af affald, i andre skal man sortere otte.

Men nu skal hele landet følge de samme regler, mener regeringen. Og reglerne skal gælde, uanset om du er derhjemme, på skolen, i sommer-huset, på arbejde eller sidder i en park eller på et torv.

Hvordan skal det hjælpe klimaet?

Når man brænder affald af, udleder man drivhus-gassen CO2. Og for meget CO2 i vores atmosfære fører til problemer for klimaet – læs mere om hvorfor her.

Særligt plastik udleder meget CO2, når det bliver brændt. Og Danmark brænder hvert år 370.000 tons plastik-affald.

Derfor er det bedre for klimaet at genbruge affald end at brænde det af.

Og hele idéen med at sortere vores affald er, at det så kan genbruges, forklarer miljø-minister Lea Wermelin fra Socialdemokratiet:

”Det handler om, at hvis vi skal genanvende og genbruge mere, skal vi også sortere mere. Til gengæld skal vi så sikre, at det rent faktisk nytter noget at sortere det. At det er med til at gøre en grøn forskel. For så tror jeg, at rigtig mange danskere gerne vil være med,” siger hun ifølge TV2.

Det er dog ikke sikkert, at du snart skal have 10 forskellige skralde-spande i din have eller i dit køkken. Kommunerne skal stadig kunne beslutte at samle to slags affald sammen i den samme spand – for eksempel papir og pap eller metal og glas.

Regeringens idé bliver heller ikke til virkelighed, før et flertal af politikerne i Folketinget stemmer for forslaget.

Hvad skal vi ellers gøre for klimaet?

I december blev et flertal af partierne i Folketinget enige om Danmarks første klima-lov. Her blev det besluttet, at vi i skal Danmark skære voldsomt ned på vores CO2-udledning.

I 2030 skal vores udledning af CO2 faktisk være mindsket med 70 procent i forhold til 1990. Læs mere om loven her.

Men loven kan først blive til virkelighed, når politikerne også er blevet enige om en plan for, hvordan vi skal udlede mindre CO2 – en såkaldt klima-handlingsplan. Og arbejdet med den plan har stået helt stille under corona-krisen.

Regeringen præsenterer forslaget om at sortere mere affald som første del af klimahandlingsplanen. Så måske får vi snart mere at vide om, hvordan vi skal hjælpe klimaet.

LÆS OGSÅ: Baggrund: Paris-aftalen: Hvad går den ud på – og kan vi nå at redde klimaet?