Kultur
Restauranterne må åbne fra i dag: Her er reglerne, som de skal følge
De danske restauranter, barer og caféer må igen tage imod gæster. Men der er en masse regler, som de skal følge.
Som en del af fase 2 i regeringens plan om at åbne Danmark, må restauranterne nu åbne igen. Det samme gælder for barer og caféer. I fredags kom politikerne endelig med nogle retningslinjer til de danske caféer, barer og restauranter. Det er blandt andet Erhvervsministeriet, som har stået for at lave retningslinjerne.
Siden den 15. marts har det hele været lukket for siddende gæster, og mange restauratører har glædet sig til i dag, selvom de kun har haft weekenden til at forberede sig.
Retningslinjerne ser sådan her ud:
Der skal holdes mindst en meters afstand mellem hvert selskab. Hvis ikke man kan det, foreslår regeringen, at man kan sætte plexi-glas-plader op, som kan skærme for smitte-risiko.
Hvis man sidder udenfor, så gælder samme regler som indenfor.
Du må ikke booke bord til flere end ti personer. Man må nemlig stadig ikke være samlet flere end 10 personer. Det skal restauranter og andre selvfølgelig også overholde.
Hvis man sidder udenfor, må man heller ikke sidde flere end ti personer sammen.
Gæster må ikke kunne sidde eller stå sådan, at de er ansigt til ansigt med en medarbejder i mere end 15 minutter. Det betyder, at gæsten for eksempel ikke må sidde oppe i baren og snakke med bartenderen hele aftenen.
Der er nemlig større chance for smitte, hvis du sidder ansigt til ansigt. Når man taler, nyser eller hoster kan der nemlig komme dråber ud ad næsen eller munden, som kan smitte andre.
Restauranter, caféer og barer skal med skilte tydeligt vise, hvor mange mennesker de har plads til.
De forskellige steder må nemlig kun have én gæst per fire kvadrat-meter. Så hvis din cafe er 40 kvadrat-meter, så må du have ti gæster. Hvis man kun kan stå op på stedet, så er det 1 gæst per 2 kvadrat-meter. Så hvis din bar er 40 kvadrat-meter, så må du have 20 gæster.
Hvis man er syg eller har mistanke om at være det, skal man ikke møde på arbejde. Hvis du er gæst, så skal du også være rask – ellers må du ikke komme ind.
Der skal gøres ekstra rent alle steder. Og så skal det være muligt for både gæster og personale at få håndsprit hele tiden.
Buffet er stadig okay, men det er vigtigt, at der stadig er mulighed for at holde en meters afstand hele tiden. Det er også vigtigt, at der bliver gjort ekstra meget rent rundt omkring buffeten.
Nat-klubber og spille-steder er stadig lukkede. Og restauranter, barer og caféer må ikke indrettes sådan, at de kan bruges som diskotek – det er altså forbudt at danse på restauranten.
Restauranter, barer og caféer skal også senest lukke klokken 24.00.