Politik

Sundhed eller politik: Hvorfor har Danmark lukket grænsen?

Vagter tjekker alle udlændinge, som vil ind i Danmark. Hvis de ikke har en rigtig god grund til at rejse ind, får de ikke lov.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


16 marts, 2020



Den danske grænse er blevet lukket for at forhindre, at udlændinge kommer ind i landet og spreder corona-virusset endnu mere. Men eksperterne mener slet ikke, at en lukket grænse virker.

Corona-virus lige nu

Siden 12. marts er kun alvorligt syge danskere blevet testet for corona-virus. Derfor er antallet af smittede højere, end tallene fra Statens Serum Institut viser.

Danmark

Døde: 4
Indlagt på hospitalet: 28
Smittede: 898
Raske: Lige nu findes der ingen officielle tal.

Hele verden

Døde: 6.513
Smittede: 169.387
Raske: 77.257

Hvis du er tysker og pludselig får lyst til at køre op over grænsen til Danmark, fordi du lige vil have smørrebrød til frokost, så bliver du stoppet. Lørdag klokken 12 lukkede Danmark grænsen.

Alle danskere kan stadig komme ind i landet. Men udlændinge må ikke komme over grænsen – medmindre de har, hvad statsminister Mette Frederiksen kalder et ”anerkendelsesværdigt formål”. Det vil altså sige en rigtig god grund til at rejse ind i Danmark, for eksempel at de skal aflevere mad eller medicin.

Den danske regering har lukket grænsen for at undgå, at corona-virusset smitter flere danskere. Selvom virusset allerede er i Danmark, kunne smittede udlændinge måske sprede det endnu mere. Grænsen skal være lukket indtil den 13. april.

Spørgsmålet er, om det overhovedet virker at lukke grænsen? Det er politikere og sundheds-eksperter nu begyndt at diskutere.

Hvad siger eksperterne?

Siden den danske grænse blev lukket, har flere eksperter kritiseret beslutningen, blandt andet i avisen Politiken.

En af dem er Else Smith, som er den tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen – den gruppe af eksperter, der lige nu rådgiver regeringen om, hvordan corona-virusset skal bekæmpes. Hun siger til Politiken, at intet i videnskaben tyder på, at det hjælper at lukke grænsen, når virusset først er nået til landet:

”Jeg er aldrig stødt på, at det skulle kunne hjælpe, når først vi har fået smitten. Det er svært at forstå så voldsomt et tiltag.”

Flere eksperter forklarer, at det kun ville hjælpe at lukke grænsen, hvis Danmark var en ø – eller hvis virusset endnu ikke var kommet hertil.

At lukke grænsen er heller ikke noget, som organisationen WHO anbefaler. WHO står for World Health Organization, som på dansk kaldes Verdens-sundheds-organisationen, og WHO hjælper verdens ledere med at sikre sundhed over hele verden.

Faktisk er det slet ikke Sundhedsstyrelsen, som har rådet regeringen til at lukke grænsen. Det afslørede den nuværende direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde lørdag.

Beslutningen er taget af politikerne – ikke eksperterne, sagde han:

”Det er en meget tydelig politisk beslutning, som vi respekterer,” lød det fra Søren Brostrøm.

Senere sagde han også:

”Der er ikke særlig god dokumentation for effekten af tiltag som grænselukning.”

Hvad siger politikerne?

Statsministeren fortalte, at grænsen skulle lukkes, på et pressemøde fredag:

”Alle turister og udlændinge, der ikke kan bevise, at de har et formål i Danmark, får ikke lov til at komme ind i Danmark. Danskere vil altid få lov til at komme ind i Danmark,” sagde Mette Frederiksen.

Hun begrundede beslutningen ved at sige, at det ”øger risikoen for fortsat smitte”, når folk rejser over grænsen.

Efter eksperternes kritik fortalte Nick Hækkerup, som er justitsminister, at alle regeringens beslutninger bygger på råd fra eksperter. Han afslørede dog ikke, hvem der har rådet regeringen til at lukke grænsen.

I sidste ende er det en politisk beslutning at lukke grænsen, siger han til Politiken:

Regeringen vil ikke risikere, at den forventede effekt af de meget omfattende danske tiltag udebliver, fordi smitte fra udlandet uhindret føres ind i Danmark. Grænse-kontrollen er derfor i sidste ende en politisk beslutning, fordi regeringen mener, at det er det rigtige at gøre for at beskytte danskerne.”

Hvad gør andre lande?

Danmark er ikke det eneste land, som har valgt at lukke grænsen. Faktisk har vores nabo Tyskland i dag mandag besluttet at lukke grænsen til Danmark – så nu kan danskere heller ikke køre over grænsen til Tyskland, medmindre de har et godt formål.

Nu kan du heller ikke længere komme ind i de europæiske lande Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Cypern og Norge i mindst 14 dage.

I resten af verden har flere lande også lukket grænsen. Det gælder Israel, New Zealand, Vietnam – og Marokko, hvor cirka 1.000 danskere lige nu sidder fast uden at kunne komme hjem til Danmark, skriver B.T.

Flere lande har begrænset, hvem der må komme ind. For eksempel USA, som har lukket ned for alle fly fra Europa i 30 dage.