Videnskab

Det er ikke kun os mennesker, som taler med dialekter – det gør dyrene også

Blåmejsen er ligeglad med dialekten, så længe de andre fugle synger i en venlig tone.

Foto: Pixabay/Pexels

Nanna Hein


18 februar, 2020



Fynsk, københavnsk, nordjysk eller bornholmsk? Der findes mange dialekter – også blandt dyr.

Taler du med en dialekt? Forstår du sproget, når din mors onkel fra Aabenraa taler sønder-jysk til dig? I Danmark har vi rigtig mange dialekter, men det er vi mennesker slet ikke alene om. Forskere har nemlig fundet ud af, at dyr også bruger dialekter, når de taler sammen. Sådan skriver Kristligt Dagblad

Men selvom dyrene taler med dialekt, taler de stadig det samme sprog. Det betyder, at en løve fra Danmark og en løve fra Indien altså godt kan forstå hinanden. 

Hvorfor har dyrene dialekt? 

Man ved ikke, om alle dyr har en dialekt. Men den pensionerede professor Axel Michelsen forklarer til Videnskab.dk, at det kommer an på, om dyrenes måde at tale på er tillært eller medfødt. Hvis dyrenes sprog er medfødt, betyder det, at de kan tale sammen, allerede når de bliver født. Hvis det er tillært, betyder det, at dyret har lært det af sine forældre. Vi menneskers måde at tale sammen på er tillært – fordi vi har lært det af vores forældre. 

Hvis et dyr har tillært sprog, så kan dyret have dialekt. 

Selvom dyrene har dialekt, kan de godt forstå hinanden. De taler nemlig stadig samme sprog – bare med små forskelle. Ligesom en jyde og en fynbo begge taler dansk, men med små forskelle.  

Hvilke dyr har dialekt? 

Fugle er rigtige gode til det med dialekter. De er nogle af de dyr, som har aller-flest forskellige dialekter. Fugle lærer nemlig at synge af deres forældre, og derfor er der forskel på deres måde at synge på. Mikkel Stelvig som er zoolog fortæller til Kristlig Dagblad, at man nemt kan høre forskel på, om en blåmejse er fra den ene eller anden del af landet. Blåmejsen kan også høre forskel på de andre blåmejser. 

Det vigtigste for fuglene er dog, hvilken tone de andre fugle bruger, når de “taler” med hinanden. Er den anden fugl for eksempel vred eller glad? Det kan blåmejsen altid høre, lige meget om den anden fugl er fra Skive eller Roskilde. 

Hvilke andre dyr udvikler deres sprog?

Der findes andre dyr, som også har udviklet deres sprog. Man har opdaget, at en gruppe gede-kid, som var meget sammen, begyndte at bræge på præcis samme måde. De gedekid i flokken, som ikke var så meget sammen med gruppen, brægede ikke på samme måde. Gedekiddene havde altså lavet deres eget sprog eller slang.

Man har også set, at aber har ændret på deres udtale. En chimpanse flyttede fra en hollandsk zoologisk have til en skotsk. Efter nogle år begyndte chimpansen at lyde på samme måde, som sine nye kammerater fra Skotland.  

Efter tre år lød den hollandske chimpanse helt anderledes. Hør bare her.