Kultur
Efter kritik: Simpsons-skuespiller stopper i rollen efter 30 år
Manden, der lægger stemme til kiosk-ejeren Apu i The Simpsons, dropper rollen. Apu er blevet kritiseret for at være baseret på racistiske stereotyper om indere.
Hvis du har set The Simpsons, så kender du Apu. Den indiske kiosk-ejer, som er far til otte-linger, som lever i et arrangeret ægteskab, og som var utroligt god i skolen.
Apu har været med i The Simpsons i over 30 år. Og i alle årene er hans stemme blevet indtalt af skuespilleren Hank Azaria, som har jødisk baggrund. Men nu er det slut. Hank Azaria vil ikke længere lægge stemme til Apu, fortæller han til mediet Slash Film:
”Alt, vi har aftalt, er, at jeg ikke længere skal lave stemmen, medmindre der er en måde at lave en overgang eller sådan noget.”
Det er stadig usikkert, om Apu skal skrives helt ud af serien, eller om en ny skuespiller skal overtage figuren, fortæller Hank Azaria.
Hans beslutning kommer efter, at The Simpsons har fået kritik for, at Apu spreder stereotyper om indere.
Drillet med Apu-stemme
Apu fik for alvor kritik i 2017, da dokumentar-filmen The Problem with Apu havde premiere.
Filmen er skabt af komikeren Hari Kondabolu, som har rødder i Indien. Og i filmen beskylder han Apu for at være baseret på racistiske stereotyper om indere – for eksempel at han ejer en kiosk, har mange børn og lever i et arrangeret ægteskab.
Hari Kondabolu husker Apu fra sin barndom, hvor der stort set ikke var andre karakterer med en indisk baggrund på tv, har han tidligere fortalt til BBC. Og han husker, hvordan de andre børn drillede ham ved at lave deres stemme om:
”Børnene på legepladsen plejede altid at imitere accenten og sige ’Thank you, come again’ og ’Hello, Mr. Homer!’”
Nu har holdet bag The Simpsons altså besluttet, at tiden er løbet fra Apu – og hvis ikke han forlader Springfield for altid, så kommer han i hvert fald til at ændre sig.
Hank Azaria spiller dog også andre roller i The Simpsons – blandt andre bartenderen Moe og politi-chefen Chief Wiggum – og dem fortsætter han med at lægge stemme til.
Når hvide spiller roller med en anden hudfarve
De senere år har flere hvide stjerner fået kritik for at spille figurer fra en anden kultur. Blandt andet har Scarlett Johansson spillet en japansk figur i sci-fi-filmen Ghost in the Shell, og Emma Stone har spillet en figur med rødder i Hawaii og Kina i Aloha. Og Jake Gyllenhaal har spillet action-helt med iransk baggrund i Prince of Persia.
I 2017 fik den hvide skuespiller Ed Skrein så meget kritik, da han skulle spille en asiatisk figur i filmen Hellboy, at han droppede rollen.
Det kaldes whitewashing, når hvide skuespillere spiller roller med en anden etnicitet. Og mange har kritiseret Hollywood for at foretrække hvide stjerner i stedet for at lade skuespillere med en anden etnicitet komme til.
Hvad mener du om sagen om Apu?