Politik

Interview: Italienske Carolina Piscitelli forlod sin landsby for at flytte til storbyen

Carolina Piscitelli på universitet i Napoli

Foto: John Præstegaard

Julius Christiansen Tromholt


4 november, 2024



Carolina Piscitelli forlod sin hjemby for at studere i den italienske storby Napoli. Hun flytter nok ikke hjem igen.

I hele EU kæmper landene med affolkning. Det betyder, at folk flytter fra de små byer og ind til de store.

I Italien er ingen undtagelse. Her har landet store udfordringer med affolkning. I 2018 flyttede flere end 1,3 millioner italienere væk fra landet til de store byer. Flere tusinde byer er i fare for at blive forladt. Det er særligt unge mennesker, som søger ind mod de større byer, blandt andet for at studere. Mange kommer ikke tilbage. Det er et problem for de byer, som bliver forladt. Her bliver de ældre tilbage, hvor få har en uddannelse.

I regionen Campania i Italien bor Carolina Piscitelli på 19 år. Regionen er hårdt ramt af affolkning. Her flytter de unge ind til storbyer som Napoli.

Carolina kommer fra byen San Felice a Cancello, hvor der bor cirka 17.000 mennesker. Hun valgte at tage turen ind til netop Napoli for at studere sprog og kultur.

Seismo har mødt Carolina til en snak om forskellen på livet i en landsby og storbyen.

”De gamle råber på gaden, hvis man har et for kort skørt på”

– Hvordan var livet i din hjemby?

”Livet i min hjemby var meget stille. Hver søndag mødtes hele familien hos mine bedsteforældre til en stor middag. Det var svært for mig at finde et arbejde i byen, for alt var så gammeldags. Jeg vil gerne arbejde med sprog, men de forretninger, der ligger i byen er traditionelle forretninger som en bager, et supermarked, en blomsterbutik og den slags,” fortæller Carolina.

– Hvordan var det at være ung i byen?

”Det var ikke så let, som folk tror. De gamle i byen er meget traditionelle, gammeldags og religiøse. Hvis en ung pige har et for kort skørt på eller ikke er tildækket ordentligt, så råber de gamle mennesker ad dig på gaden.”

”Jeg tror ikke, at de forstår de unge. Samfundet ændrer sig og unge er nødt til at søge væk fra de små byer for at studere og finde arbejde og være sammen med andre unge.”

– Hvorfor valgte du at flytte til Napoli?

”Fordi det er en storby. Her er mange slags mennesker og kulturer. Folk her er mere åbne overfor nye ting. Og der er mange flere muligheder for jobs. I min gamle by kendte alle hinanden. Alle gik og sladrede om hinanden og kendte til alle familiernes hemmeligheder. Hvis nogle gør noget, som afviger fra normen, så taler alle om det. Det kunne være svært at have en særlig seksuel orientering for eksempel, fordi de gamle ville dømme dig og sige, at det var forkert.

”I Napoli kan jeg være mig selv, være fri, have det tøj på, som jeg har lyst til, men det er stadig Italien, så jeg føler mig hjemme her.”

– Hvad kan små byer gøre, for at lokke flere unge til?

”Det er et svært spørgsmål, for det er et stort problem i Italien og EU. Flere forlader byerne, og til sidst er der ikke flere folk tilbage. Byerne skal sørge for, at der er flere muligheder for, at unge kan arbejde. Livet i små byer er stille og fint. Man har ikke så mange bekymringer og fokuserer på værdien af venner og familie. Og det er jo fint, men verden handler for mange unge også om at få en uddannelse, tjene penge og skabe sig en karriere.”

”Hvis der skal skabes jobs i de små byer, så kræver det, at der findes mennesker, som kan få idéer og starte nye forretninger. Du skal ikke bare være kendt i din egen by, men også i nabobyerne.”

– Så det vigtigste er mulighederne for arbejde?

”Ja, og så at lytte til de unge i lokalsamfundet. Når du taler med de gamle i byen, så tror de, at unge til dags bare er ligeglade med alt og bare vil væk fra byen. Men de forstår ikke, at verden ændrer sig og at samfundet også må ændre sig. Når de ser en fremmed, så tror de, at det er en dårlig person. De accepterer ikke andre kulturer og måder at leve på, end deres egen. Og så er det svært at udvikle byen.”

Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.