Videnskab
Nyt fund viser, at to arter af mennesker har levet side om side i flere tusinde år
En tand fra et barn og flere værktøjer er fundet i Frankrig. Fundene gør, at forskere nu er sikre på, at homo sapiens og neandertalerne har levet sammen i Europa i flere tusinde år.
Forestil dig, at du er en arkæolog, som går rundt i en grotte, som ligger i en dal i Frankrig. Her finder du gamle værktøjer og en tand fra et barn. Fundene er fra de mennesker, som vi kalder homo sapiens.
Nu har du altså fundet nogle ting, som beviser, at der har været homo sapiens i grotten. Men samtidig ved du også, at der tidligere er fundet værktøjer i grotten, som stammer fra neandertalerne.
Alle de forskellige slags værktøjer stammer fra nogenlunde samme tidspunkt.
Det betyder altså, at de to arter af mennesker har levet side om side i dalen i Frankrig i en længere periode. Faktisk i flere 1.000 år – og det er ny viden. Det skriver TV2.
Hvorfor er det et vigtigt fund?
En række forskere har lavet et nyt studie, fordi man har fundet nogle værktøjer og en gammel tand fra et barn i en grotte i Frankrig. Fundene har gjort, at forskerne nu ved, at homo sapiens ankom til Europa hele 12.000 år før, man ellers havde troet.
Det betyder, at de to arter af mennesker, som vi kalder homo sapiens og neandertalere, har levet side om side i Europa i mange flere år, end man først troede.
De har sandsynligvis ikke boet i grotten på præcis samme tid, men de har skiftes til at bo der over en lang årrække. Det gør, at man muligvis skal skrive historiebøgerne om.
Det er, fordi man tidligere troede, at neandertalerne først boede i Europa, og at homo sapiens så kom til kort tid før, at neandertalerne uddøde.
Man vidste altså godt, at de havde levet på jorden på samme tid, men man troede, at det var i ret kort tid. Men nu viser det sig, at de to arter af mennesker levede i samme område i Europa i over 10.000 år, inden neandertalerne uddøde.
Det betyder, at vi nu kan sige, at der har været en vekslen mellem menneskearter. De har ikke boet sammen i grotten. I stedet har de skiftes til at bo i grotten – og de har måske også mødt hinanden rundt omkring i landskabet.
Den viden er ny og stor.
”Vi har ventet på, at vi fandt steder i det vestlige Europa, der kunne vise den her veksling, for vi ved, at de to grupper interagerede. At dateringen så er så meget ældre – 10.000 år – gør det kun mere interessant. Det rykker forskningen et langt skridt, også længere end jeg havde forventet”. Det siger Trine Kellberg Nielsen til Videnskab.dk. Hun er arkæolog og lektor på Århus Universitet.
Boede de to arter sammen?
De to forskellige arter af mennesker har boet i den franske dal på samme tid. Men de har ikke boet i grotten på samme tid.
Det mener forskerne ikke, fordi neandertalernes værktøjer og homo sapiens’ værktøjer har hvert deres kendetegn og præg. Det betyder, at de ikke har lært tips og tricks fra hinanden i forhold til, hvordan man laver det bedste værktøj.
Samtidig viser de mange fund af værktøjer, at begge menneskearter har boet i grotten i lange perioder. Det har altså ikke bare været et par få overnatninger – tværtimod.
Faktisk gætter forskere på, at homo sapiens måske har boet i grotten i noget tid, og så kan vejret måske have overvundet dem. Det kan så have gjort, at neandertalerne er vendt tilbage til grotten, som nu var ledig – og sådan har de skiftes til at bo der.
Man er dog sikker på, at homo sapiens og neandertalerne på et tidspunkt har været tætte på hinanden – faktisk super tætte på hinanden. I 2010 fandt man nemlig spor fra neandertalere i homo sapiens’ gener. Det skriver BBC.
Det betyder simpelthen, at homo sapiens og neandertalerne fik børn sammen.
Med det nye fund ved vi altså med sikkerhed, at neandertalere og homo sapiens har levet sammen i Europa i mange tusinde år.
LÆS OGSÅ: Kom de første mennesker til Europa via Asien? Et fund tyder på det