Politik

Video: EU betaler for, at unge kan lave frivilligt arbejde – hvad siger politikerne?

I EU-Parlamentet sidder 705 medlemmer fra de forskellige EU-lande.

Foto: Ditte Folkmann.

Julius Christiansen Tromholt


13 december, 2021



EU betaler for, at unge kan komme ud i Europa og lave frivilligt arbejde. Er det en god idé? Det har vi spurgt tre af de danske EU-politikere om.

EU har en masse tilbud til unge. Du kan blandt andet blive en del af det europæiske solidaritetskorps (ESC). Det giver unge mellem 18 og 30 år muligheden for at komme ud og lave frivilligt arbejde i Europa.

EU betaler for din flybillet, mad og et sted at bo. Og så får du også lommepenge at leve for.

Projektet blev startet i 2016. Her blev programmet første gang nævnt af EU-Kommissionens formand i hans årlige tale til EU. Dengang hed EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker.

Kommissionen vil foreslå at lave et europæisk solidaritetskorps. Unge i hele EU vil få mulighed for at hjælpe de steder, hvor der er mest brug for det,” sagde han.

Projekterne kan være alt fra at hjælpe flygtninge til at rydde op i en by efter en naturkatastrofe. På den måde er du solidarisk. Det vil blandt andet sige, at du tænker på din medmennesker og viser ansvar over for nogen eller noget.

I december 2016 blev programmet til virkelighed.

Hvad siger de danske EU-politikere?

Vi har spurgt tre af de danske medlemmer af EU-Parlamentet, hvad de mener om det europæiske solidaritetskorps. Men hvad er det nu, EU-Parlamentet er?

Der sidder 705 medlemmer i EU-Parlamentet fra de 27 EU-lande. Jo flere der bor i et land, jo flere pladser har man i parlamentet. Danmark har 14 pladser i EU-Parlamentet.

Hvert femte år stemmer vi i Danmark på dem, som vi mener, skal repræsentere os i EU-Parlamentet.

EU-Parlamentet fungerer lidt ligesom Folketinget i Danmark. Det er altså blandt andet dem, som skal vedtage nye EU-love. Det gør de ved at stemme om dem.

Medlemmerne af EU-Parlamentet holder til i Belgiens hovedstad, Bruxelles, og i den franske by Strasbourg.

Kira Marie Peter-Hansen sidder i EU-Parlamentet for partiet Socialistisk Folkeparti (SF).

Foto: Andreas Hansen.

– Hvad er din holdning til det europæiske solidaritetskorps?

”Det er rigtig godt. Det er noget af det, som jeg ikke kendte så godt, før jeg kom til Bruxelles. Vi er nok ikke helt så gode til at bruge det fra dansk side. Men det en god platform,” siger hun.

– Hvad kan man gøre i Danmark for at gøre kendskabet til ESC større?

”Det bør være en del af den information, som man får på sin skole. Så man får at vide, at man kan det her i sit sabbatår. Da jeg selv havde sabbatår, skulle man betale for at lave frivilligt arbejde,” siger hun.

Morten Løkkegaard sidder i EU-Parlamentet for partiet Venstre.

Foto: Andreas Hansen.

– Hvad er din holdning til det europæiske solidaritetskorps?

”Jeg er skeptisk. Det begynder at blive noget med, at man lægger en politisk overbygning på. Det er en god idé, at unge skal rejse. Og det har vi Erasmus+ til. Der bliver givet 26 milliarder euro over syv år til det. Og det er en hulens masse penge. Det er fordi, at det er en god idé,” siger Morten Løkkegaard.

Erasmus+-projektet er et andet af EU’s tilbud til unge, hvor man kan studere i en periode i udlandet.

”Det der med at snakke solidaritet og lægge en politisk dagsorden ned over det, det virker som en politisk dagsorden for nogen, som har presset på med den her idé,” siger han.

Christel Schaldemose sidder i EU-Parlamentet for partiet Socialdemokratiet.

Foto: Ditte Folkmann.

– Hvad er din holdning til det europæiske solidaritetskorps?

”Det er fint, at vi laver forskellige typer af programmer, som giver unge mulighed for at rejse et andet sted hen i Europa og give en hånd med. Det kan være en katastrofe, hvor der er brug for flere hænder. Det kan også være et almindeligt behov for at være solidarisk,” siger hun.

”Vi hjælper hinanden, når vi står i nogle kriser og konflikter. Og det her unge solidariske korps er ét af mange gode tiltag. Jeg håber, at flere unge vil bruge det. Det er en god læring og en meget konkret måde at vise solidaritet på,” siger hun.

I videoen kan du lære mere om det europæiske solidaritetskorps: