Identitet
Mange unge danskere er ensomme: Hvem skal hjælpe dem?
En del unge i Danmark er ensomme. Det har vi især set efter nedlukningen under corona. Men hvem er ansvarlig for at hjælpe de unge ud af ensomheden? Er det de unge selv, vennerne, politikerne eller forældrene?
Mit første demokratimøde blev holdt den 3. november på Engestofte Gods på Lolland-Falster. Her var rebellerne fra sydhavsøerne Olivia og Kevin med. De har lavet en podcast, som blandt andet fokuserer på de emner, som de 300 deltagere talte om i løbet af dagen.
Der er nemlig kommunal- og regionsvalg i dag, og derfor blev en masse vigtige emner diskuteret blandt politikerne og de unge til demokratimødet.
Et af de store emner var ensomhed. Mange unge oplever nemlig at være ensomme, men hvem er egentlig ansvarlig for at hjælpe dem ud af ensomheden? Er det de unge selv, deres venner, forældre eller politikerne?
I den her artikel kan du læse om, hvad de unge til demokratimødet mente.
Har politikerne ansvaret?
En undersøgelse fra Gallup viser, at over halvdelen af unge mellem 18 og 35 år har følt sig ensomme under corona. Gallup er et institut, som laver analyser. De sender for eksempel spørgeskemaer ud til en masse mennesker, og så samler de svarene sammen.
Hvis du føler dig ensom, er du altså ikke alene. Det er ikke en følelse, som er unormal. Tit kan det faktisk hjælpe at tale om følelsen.
Og ensomhed handler ikke altid om at være alene. Du kan også føle dig ensom, selvom du er sammen med andre. Måske føler du dig ikke hørt eller tryg i en gruppe, og så kan du føle dig ensom.
Det var netop nogle af de pointer, som der blev talt om under Mit første demokratimøde.
For det er menneskeligt at føle sig ensom, men hvis det bliver for meget, hvem har så ansvaret?
Til demokratimødet blev der blandt andet peget på, at det er politikernes ansvar.
”De unge har selvfølgelig selv et ansvar, men politikerne bør tage et initiativ. Vi skal have et sted at tage hen, hvis vi ikke kan mødes hos hinanden. Måske kan politikerne bruge de sociale medier til at fortælle de unge, hvor de kan mødes og lave forskellige ting. Måske skal der laves flere koncerter, hvor man kan mødes – altså flere sociale arrangementer”, sagde en dreng under mødet.
Har de unge selv ansvaret?
Der var dog ikke total enighed i forhold til, hvem der har ansvaret for de unges ensomhed. En stor del af de unge til mødet mente nemlig, at de unge, deres venner og forældrene selv har ansvaret.
”Jeg synes, det er hårdt at lægge ansvaret på politikerne. Hvis der er et arrangement, men man har det dårligt og er hjemme – eller er lidt socialt akavet – så er det op til de unge, deres venner eller forældrene at sige: ”Kom nu afsted”. Det er ligegyldigt, om der sker noget fedt i byen, hvis der ikke er nogen, som siger: ”Nu gør vi det”. Sådan sagde Kevin, som deltog i demokratimødet.
Det blev også nævnt, at løsningen måske er, at flere unge kan komme gratis til coach og psykolog.
”Jeg har ansvaret for, at jeg ikke begraver mig i min dyne derhjemme. Men jeg kan også være ensom i en stor forsamling. Hvis du først er nået til punktet, hvor du er ensom og ked af livet, så er der ikke mange muligheder for unge, hvis det skal være gratis tilbud. En coach eller psykolog skal du selv betale for”, slog en pige til mødet fast.
Unge mellem 18 og 24 år kan faktisk komme gratis til psykolog, hvis de for eksempel har angst eller depression. Men ventetiden er lang. Det kan du læse mere om her.
På demokratimødet var der altså delte meninger blandt de unge. Hvad synes du? Hvem har ansvaret for de ensomme unge?
Du kan høre hele Rebellernes podcast fra Mit første demokratimøde her.
LÆS OGSÅ: Corona og kommunalvalg: Du kan trygt gå ned at stemme