Kultur
Ny undersøgelse: Vi spiser mindre kød end før – men vi er bagud i forhold til andre lande
En ny undersøgelse viser, at flere danskere spiser mindre kød. Men vi spiser stadig mere end andre europæiske lande.
En ny undersøgelse fra Københavns Universitet har set på ti europæiske landes madvaner. Undersøgelsen viser, at danskerne har skruet ned for mængden af kød på tallerkenen. Alligevel halter vi bagud i forhold til de andre europæiske lande, som er med i undersøgelsen. Det skriver DR.
Det giver god mening, at vi skruer ned for kødet. Hvis vi skal bremse klimaforandringerne, er det blandt andet det, som skal til.
37 procent af danskerne i undersøgelsen har da også sagt, at de spiser mindre kød i løbet af en uge i forhold til sidste år. Samtidig har seks procent sagt, at de spiser mere kød end sidste år.
Der er altså en del danskere, som har erstattet kødet med for eksempel en salat i løbet af det seneste år. Men vi spiser stadig mere kød end i andre europæiske lande.
Den nye undersøgelse viser blandt andet, at 52 procent af befolkningen i Rumænien har nedsat deres forbrug af kød, mens 51 procent af befolkningen i Tyskland har gjort det samme.
Danmark og Storbritannien ligger på en delt sidsteplads med de 37 procent.
Undersøgelsen
- 7.500 mennesker har deltaget i undersøgelsen.
- Danmark, Holland, Tyskland, Østrig, Frankrig, Italien, Spanien, Polen, Rumænien og Storbritannien har deltaget i undersøgelsen.
- I Europa generelt er fjerkræ det mest populære at spise.
- I Danmark er det mest populært at spise oksekød, hvilket især har et stort CO2-aftryk.
- 59 procent af danskerne spiser oksekød en gang om ugen.
Kilde: Københavns Universitet
Danskerne er vilde med kød
Danskerne har altså sværere ved at sige farvel til kød end folk i andre europæiske lande. 63 procent af danskerne i undersøgelsen har nemlig ikke spist mindre kød i løbet af det seneste år.
Samtidig viser undersøgelsen, at 45 procent af danskerne mener, at der skal være kød i et måltid.
Undersøgelsen viser også, at halvdelen mener, at mennesket slet ikke kan undvære kød i sin kost. Dertil mener en tredjedel, at mad baseret på planter er for dyrt eller svært at lave til en lækker ret.
Det overrasker Armando Perez-Cueto. Han er fra Bolivia og lektor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, og han har stået i spidsen for undersøgelsen.
”Som udlænding kender man Danmark som et progressivt land. I er altid forud for trends i alt fra velfærd til design. Så det var overraskende at lære, hvor konservative danskerne faktisk er, når det kommer til deres mad. Det lever ikke op til den profil, Danmark ellers har udadtil”, siger han til DR.
Vi er altså tit først, når det kommer til blandt andet vindmøller og flot design. Når det kommer til at skrue ned for kødet, må vi dog erkende, at vi ikke ligger i spidsen.
LÆS OGSÅ: Otte personer mister livet til Travis Scott koncert