Identitet

6 råd: Hvad kan man gøre, hvis ens ven skader sig selv?

Noget af de bedste, du kan gøre, er bare at være sammen med din ven og have det sjovt.

Foto: Clarisse Meyer/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


21 maj, 2021



Hvis din ven skader sig selv, kan det være svært at vide, hvordan du bedst kan hjælpe. Her er eksperternes råd.

Selvskade – når livet gør ondt

Temaet Selvskade – når livet gør ondt dykker ned i, hvad selvskade er, hvordan det kan opstå, hvordan man kommer ud af det, og hvad kammeraterne kan gøre for at hjælpe. Projektet er støttet af Børne- og Undervisningsministeriets udlodningsmidler.

Hver femte elev i 9. klasse har prøvet at skade sig selv. I en helt almindelig klasse sidder der nok flere, som har selvskadet. Det betyder også, at de fleste har en ven eller kammerat, der har det skidt, og som har brugt selvskade som en måde at håndtere det på.

Hvis man opdager, at ens ven selvskader, kan det måske være svært at vide, hvad man skal gøre.

Man kan blive nervøs for, om man siger noget forkert. Og man kan være i tvivl om, om man skal fortælle det videre til andre.

Her er de bedste råd til dig, som gerne vil hjælpe en ven eller kammerat, der selvskader.

1. Lyt, og tag ikke afstand

Vennerne trøstede

Jeg har været heldig med de venner, jeg har. Da jeg selvskadede, ville jeg ikke fortælle så meget om det. Mine venner formåede at være der for mig uden at kræve, at jeg skulle dele det hele. De var der bare. Engang opdagede mine venner mig, efter jeg lige havde selvskadet. Jeg havde så dårlig samvittighed, for det må have været voldsomt for dem. Men de trøstede mig og sagde: ”Nu skal vi på skadestuen”. De har håndteret det bedre, end jeg kunne håbe.

– Dedjen, 22 år

Hvis du opdager, at din ven skader sig selv, kan det føles lidt skræmmende. Men du skal ikke blive bange eller gå i panik, siger Stefan Lock Jensen. Han er specialpsykolog og leder af Børne- og Ungdomspsykiatrisk klinik i Roskilde. Han er ekspert i mentaliseringsbaseret terapi, som hjælper mange med selvskade.

”Man kan hurtigt tænke, at ens ven er vildt mærkelig – eller meget psykisk syg. Men man er ikke automatisk syg, fordi man selvskader. Selvskade viser mere, at personen har det svært lige nu. Derfor skal man prøve ikke at tage afstand til sin ven, men i stedet prøve lytte og forstå.”

Når man selvskader, kan man føle sig forkert og skamme sig. Som ven er det vigtigt, at du ikke fordømmer. I stedet kan du spørge interesseret ind til, hvordan din ven faktisk har det.

2. Sig det til en voksen

Når man selvskader, har man brug for hjælp til at få det bedre. For at få den rigtige hjælp, er det vigtigt, at en voksen kender til selvskaden.

Hvis du ved, at din ven skader sig selv, skal du sige det til en voksen. Du kan selv vælge den voksne person, som du føler, du bedst kan tale med. Det forklarer Lotte Rubæk, som er psykolog og leder af Team for selvskadeRegion Hovedstaden.

”Selvom det kan være svært, og selvom man kan føle sig som en dårlig ven, så er det vigtigt, at man ikke går med det for sig selv. Man skal ikke sladre til andre jævnaldrende, men man skal dele det med en voksen. Om det så er ens egne forældre, kammeratens forældre, klasselæreren, sundhedsplejersken, skolepsykologen eller en anden.”

Måske har din ven fortalt dig, at du ikke må sige det videre. Men det hjælper din ven, hvis i hvert fald én voksen kender til selvskaden.

”Du skal vide, at det er det, din ven inderst inde selv ville ønske. Og vennens ældre jeg ville takke dig for at fortælle det til en voksen, så hun eller han kan få noget hjælp,” siger Lotte Rubæk.

3. Slip følelsen af ansvar

Hvis du kender til din vens selvskade, kan det føles, som om du står med et stort problem. Men du skal vide, at det ikke er dit ansvar at løse problemet. Det er de voksnes ansvar.

”Man ikke skal gå med det ansvar selv,” siger Lotte Rubæk.

”Det er en tung byrde at bære på sine skuldre. Det kan også gøre, at man selv begynder at få det dårligt. Fordi man kan blive meget bekymret for sin ven.”

Derfor er det en god idé at bede en voksen om hjælp, både for din vens og din egen skyld.

4. Spørg nysgerrigt ind

Hvis ens ven allerede får hjælp fra voksne til at tackle sin selvskade, kan man også spørge sig selv, hvordan man bedst kan støtte og hjælpe som ven.

En af de bedste ting, man kan gøre, er at spørge nysgerrigt ind til, hvordan ens ven har det. Det forklarer Janne Walløe Vilmar, som er overlæge og leder af Børne- og Ungdomspsykiatrisk klinik i Roskilde. Hun er ekspert i mentaliseringsbaseret terapi, og hun hjælper unge, der selvskader.

”Man skal ikke være bange for at stille spørgsmål. Så længe man spørger nysgerrigt og med forståelse og respekt. Man kan også foreslå: ’Jeg vil gerne være sammen med dig, hvis det hjælper dig med ikke at skade dig selv.’ Det kan være med til at aflede følelser. Måske kunne man bare gå en tur sammen.”

Man skal holde sig fra spørgsmål, som lægger skyld over på vennen, siger Stefan Lock Jensen.

”Man skal ikke konfrontere sin ven og spørge: ’Hvorfor gør du dog det? Det er dumt.’ I stedet skal man nænsomt tage en snak om, hvordan vennen egentlig har det.”

5. Gør, som du plejer – vær en god ven

Man kan også hjælpe sin ven, selvom I ikke snakker om selvskade hele tiden. Faktisk er det en stor hjælp, hvis I bare er sammen og gør, som I plejer.

”Den bedste støtte er egentlig at være en god ven,” siger Lotte Rubæk.

”Det er en stor hjælp for alle, men især en person som skader sig selv. At have venner, som man kan snakke om svære følelser med, er en stor hjælp. Men også venner, hvor man har nogle sjove oplevelser. For det er alt sammen med til at hjælpe på, at personen får det bedre og måske får mindre behov for selvskade.”

6. Få et godt råd

Hvis du har en ven eller klassekammerat, som selvskader, er der flere personer, du kan sige det til:

– En lærer

– En skolepsykolog

– En sundhedsplejerske

– Dine forældre

– Din vens forældre

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, så er der flere steder du kan kontakte for at få hjælp og råd. Man må også gerne ringe, selvom man er ven til den selvskadende:

– Du kan kontakte Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade på 7010 1818 mandag fra klokken 09.00-19.00 og tirsdag til torsdag fra klokken 16.00 – 19.00. På foreningens hjemmeside www.lmsos.dk kan du også chatte.

– Du kan ringe til Børnetelefonen på 11 6 111. Man kan ringe mandag til fredag klokken 7-02. Lørdag, søndag og helligdage klokken 11-02. Man kan også skrive sms til nummeret, og man kan chatte på Børnetelefonens hjemmeside.

– Du kan besøge hjemmesiden Headspace. Det er en organisation, som hjælper unge, der har det svært. Her kan du chatte med en rådgiver mandag til torsdag fra 12:00 – 18:00.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan får du hjælp, hvis du skader dig selv